Lidé už mohou žádat volební průkaz pro senátní volby

ZLÍN -  Obyvatelé Zlína budou moci letos volit jak do Zastupitelstva města Zlína, tak do Senátu Parlamentu ČR. Jak server Zlin.cz informoval mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák, pro senátní volby už zájemci mohou žádat volební průkaz.

Volby se budou konat 10. až 11. října. Při volbách do zastupitelstev obcí však nelze volit mimo svůj volební okrsek na voličský průkaz. To je možné jen v senátních volbách. „Při volbách do Senátu Parlamentu ČR mohou občané, kteří budou volit mimo svůj volební okrsek, požádat o vydání voličského průkazu. Pro každé kolo senátních voleb je vydáván samostatný voličský průkaz. V případě města Zlína se žádost o vydání voličského průkazu podává na pracovišti ve zlínské ulici L.Váchy,“ upřesnil Dvořák.

O vydání voličského průkazu může volič požádat zasláním písemné žádosti už nyní, a to do 3. října s úředně ověřeným podpisem voliče nebo v elektronické podobě podepsané uznávaným elektronickým podpisem voliče nebo v elektronické podobě zaslané prostřednictvím datové schránky. O vydání voličského průkazu může požádat také na úřadě osobně, a to do 8. října do 16 hodin. „Údaje voliče si v tomto případě úřad ověří na místě dle průkazu totožnosti. Úřad voličský průkaz nejdříve 15 dnů přede dnem voleb předá osobně voliči nebo osobě, která se prokáže plnou mocí s ověřeným podpisem voliče žádajícího o vydání voličského průkazu, anebo jej voliči zašle,“ doplnil Dvořák.

Voličský průkaz opravňuje voliče k hlasování ve dny voleb do Senátu Parlamentu ČR, ale pouze v tom volebním okrsku, který spadá do volebního obvodu číslo 78. V něm je zařazeno celkem 57 obcí včetně města Zlín. Důležité je, že volič musí mít trvalý pobyt v tomto volebním obvodu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x