SMS jízdenky si v MHD kupují stovky cestujících denně

ZLÍN - Zatím příznivé zkušenosti přináší používání SMS jízdenek, které bylo umožněno v síti MHD Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice od 1. července. SMS jízdenky si v prvních dnech kupovalo asi sto cestujících denně, serveru Zlin.cz to za dopravní společnost oznámil Vojtěch Cekota.

Používání tří druhů SMS jízdenek zavedla zlínská dopravní společnost jako devátý český dopravní podnik. Prostřednictvím mobilu a krátké textové zprávy si mohou lidé koupit jízdenky na 40 minut za 20 korun, na 24 hodin za 90 korun anebo zlevněnou celodenní jízdenku za 45 korun.

„Hned první den naši revizoři zaznamenali už i pokus o zneužití této nové služby. Mladá žena revizorovi tvrdila, že si koupila SMS jízdenku, ale že se jí mezitím vybil mobilní telefon, takže ji nemůže ukázat. Jednoduchý dotaz revizora do centrálního systému SMS jízdenek ukázal, že žádná SMS jízdenka na uvedený čas a z uvedeného čísla mobilního telefonu objednána, zaplacena ani vydána nebyla. Cestující zaplatila pokutu za jízdu načerno,“ uvedl vedoucí dopravního úseku dopravní společnosti Pavel Nosálek.

SMS jízdenky si v prvních dnech po jejich zavedení kupovalo asi sto cestujících denně. Představuje to přibližně jen půl procenta ze všech jízdenek pro jednotlivou jízdu. Pro srovnání – jen u řidičů se každý den prodá asi 500 papírových jízdenek. Zkušenosti z jiných měst však naznačují, že by se celkový počet SMS jízdenek mohl časem zvýšit až na pět procent. Jestli v této souvislosti nastane nějaký pokles prodeje jízdenek u řidičů, to však bude možno vyhodnotit nejdříve až na podzim, protože řidiči mají zásoby jízdenek nakoupeny dopředu.

„Z ekonomického hlediska je nám nyní úplně jedno, jestli cestující použije papírovou jízdenku, nebo SMS jízdenku. Provize, kterou platíme externímu dodavateli této elektronické služby, je pokryta zvýšenou cenou SMS jízdného oproti běžnému tarifu,“ uvedla ekonomka dopravní společnosti Zdeňka Blümelová.

V souvislosti s prodejem jízdenek se může Dopravní společnost Zlín – Otrokovice pochlubit ještě jednou novinkou. V těchto dnech podepsala smlouvu o prodeji jízdenek s Českou poštou. Znamená to, že základní druhy jízdenek pro jednotlivou jízdu si mohou zájemci koupit v regionu i u přepážek na všech pobočkách České pošty ve městě Zlíně a dále pak v Otrokovicích, Želechovicích nad Dřevnicí a Fryštáku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x