Hrad Buchlov ovládne kovářské sympozium

BUCHLOV – Osmý ročník mezinárodního kovářského sympozia Buchlovské kování se uskuteční o víkendu na Buchlově. Zvuk kovadlin se hradem rozezní v sobotu od 10:00, řekla serveru Zlin.cz mluvčí pořádajícího Národního památkového ústavu Kroměříž Dagmar Šnajdarová.

Akce se bude konat v sobotu od 10:00 do 18:00 a v neděli od 10:00 do 15:00. „Návštěvníci uvidí práci zhruba 70 kovářů, kteří se budou střídat u 15 výhní a budou předvádět to nejprestižnější ze svého kovářského umění,“ uvedla Šnajdarová. Přijedou kováři z České republiky, ale i ze Slovenska, Belgie a Norska.

Už třetím rokem obohacuje kovářské sympozium speciální sekce nožířů, kteří budou vystavovat výrobky. „K zhlédnutí budou běžné nože až po cenné sběratelské kousky vyráběné přímo podle přání budoucího majitele,“ doplnila Šnajdarová.

Na prvním nádvoří se mohou návštěvníci těšit na tavbu železné rudy ve středověké peci a její následné zpracování. Loni se na Buchlově tavba konala poprvé. „Podařilo se vytáhnout železnou houbu o hmotnosti šest kilogramů, která pak byla zhutněná dřevěnou palicí. Tímto způsobem získali kováři velmi kvalitní surovinu pro další výrobky,“ poznamenala mluvčí. Na nádvořích hradu bude jarmark a další umělci jako dráteníci nebo šperkaři.

Novinkou letošního ročníku bude mobilní metalografická laboratoř z Univerzity Pardubice, kde se mohou návštěvníci seznámit s pozoruhodnostmi mikrostruktury kovových materiálů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x