Kroměříž bude hostit závody v motorové letecké akrobacii

KROMĚŘÍŽ - Nebe u Kroměříže bude od pátku do neděle patřit leteckým akrobatům, poprvé v historii se na místním sportovním letišti uskuteční Kroměřížský pohár v motorové letecké akrobacii. Serveru Zlin.cz to řekl mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna.

Na akci pořádané Aeroklubem Kroměříž budou k vidění mnohdy neuvěřitelné letecké kousky. „I když akrobacie v Kroměříži nemá nějaké hlubší kořeny, díky parametrům letiště, jeho režimu i podpoře města se členům klubu podařilo soutěž pořádanou pod sportovní záštitou Aeroklubu ČR v rámci pohárových soutěží pro rok 2014 přitáhnout do Kroměříže,“ sdělil Zrna.

Soutěž slibuje zážitek nejen pro účastníky a fandy tohoto sportu, ale také pro širokou veřejnost. „V České republice máme kvalitní letce a několik z nich má titul mistrů světa. I do Kroměříže jsme pozvali některé z nejlepších akrobatů. Program zahrnuje samotnou leteckou akrobatickou část, ale i k vidění toho bude hodně i na zemi, například přehlídka letecké techniky,“ prozradil předseda kroměřížského aeroklubu Jan Zona. Podle něj setkání začne už ve čtvrtek 17. července, kdy postupně přiletí účastníci soutěže a absolvují tréninky. „V pátek 18. července dopoledne soutěž zahájí starostka města Daniela Hebnarová, která nad akcí převzala záštitu, stejně jako hejtman Zlínského kraje. Až do soboty se budou konat soutěžní lety a na neděli jsme připravili i lety exhibiční,“ dodal Zona.

Soutěž se koná vůbec poprvé v Kroměříži a letos jde navíc o jedinou soutěž v letecké akrobacii pořádanou na Moravě. Předpokládá se účast 20 až 30 závodníků a sedmi až desíti letounů převážně z České republiky a Slovenska. Dva zástupci budou hájit barvy místního aeroklubu Kroměříž.

Soutěž motorových letounů v letecké akrobacii jednotlivců se uskuteční v kategoriích Sportsman, Intermediate a Advanced dle mezinárodních a národních regulí. Jednotliví závodníci létají zadanou sestavu v akrobatickém boxu, tedy v prostorové krychli o rozměrech třikrát jeden kilometr a jsou hodnoceni pěti rozhodčími. Každý prvek, který tvoří danou sestavu, se hodnotí zvlášť a dále se hodnotí rozvržení celé sestavy v prostoru. Systém hodnocení je podobný jako při krasobruslení. Bodové hodnoty jednotlivých zaletěných sestav se sčítají a závodník s nejvyšším počtem bodů se stává vítězem. Počet sestav musí být minimálně tři, z toho první sestava je vždy povinná a je známa závodníkům dopředu. Pak následuje sestava volná – tu si závodník navrhuje sám a nakonec jsou létány sestavy tajné, které jsou připraveny ředitelstvím závodu a závodníci se je dozvědí jen dvě hodiny před samotným letem. Tyto sestavy se nemohou trénovat – závodníci je tedy letí bez přípravy rovnou naostro. Průměrná doba trvání jedné sestavy je osm minut.

„Soutěž v motorové letecké akrobacii je dynamická a divácky atraktivní. Jednotliví soutěžící jsou zkušení piloti a musejí absolvovat náročný výcvik a přezkoušení. Letecká akrobacie je bezpečný sport a na bezpečnost závodníků i diváků je kladen mimořádný důraz,“ uzavřel Jan Zona. Během Kroměřížského poháru v letecké akrobacii se na letišti objeví řada legendárních akrobatických letadel a současná závodnická akrobatická špička.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x