Muž z Valašských Klobouk hledá dárce kostní dřeně

VALAŠSKÉ KLOBOUKY – Šestadvacetiletý muž z Valašských Klobouk, který trpí leukémií, hledá dárce kostní dřeně. Pomáhá mu v tom Zdenka Wasserbauerová z Otrokovic z nadace Šance. Nejvhodnějšími dárci jsou lidé ve věku od 18 do 35 let, řekla serveru Zlin.cz Wasserbauerová.

Podle ní se muž dozvěděl o nemoci teprve nedávno. „Je to asi šest týdnů a skutečnost těžko přijímá, proto o sobě málo mluví,“ uvedla Wasserbauerová.

Žena dělá nábory dárců už 17 let a za tu dobu získala na Zlínsku i Uherskohradišťsku 4 800 lidí do registru. Z toho už 40 kostní dřeň darovalo. „Vhodný dárce je jeden ze 120, ale i to je nenahraditelné, když se podaří zachránit život,“ řekla Wasserbauerová.

Podle ní je v České republice v registru dárců kostní dřeně asi 45 tisíc obyvatel, což je v přepočtu každý 280. občan. „V Německu je to každý dvacátý. V České republice přitom každý čtvrtý pacient nenajde dárce,“ upozornila žena.

Nejvhodnějšími lidmi na darování jsou osoby ve věku od 18 do 35 let, i když v registru zůstávají zájemci až do 60 let. „Máme dárce, kteří i v pokročilém věku úspěšně darují kostní dřeň. Vstupovat do registru mohou i po 35. roku věku, ale musí si zaplatit vstupní vyšetření ve výši 1500 korun,“ doplnila Wasserbauerová. Dodala, že v kraji jsou dvě odběrová místa. Jedním z nich je zlínská nemocnice, druhým uherskohradišťská. „Do Zlína se mohou zájemci hlásit na čísle 577 552 322 a ve Zlíně na telefonu 724 631 112,“ uzavřela.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x