O historii železnice v Kroměříži vypovídá výstava v depu

KROMĚŘÍŽ - Ještě v neděli bude v kroměřížském depu k vidění zajímavá výstava věnovaná historii železnice ve městě. Serveru Zlin.cz to řekl Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Návštěvníci mohou v depu v nové expozici obdivovat spoustu zajímavých exponátů ze sbírek občanského sdružení Kroměřížská dráha a některé si také sami vyzkoušet. „Součástí areálu depa je i železniční točna, která sloužila a slouží k otáčení vozidel nebo přejíždění vozidel mezi jednotlivými kolejemi. Je nesmírně zajímavá tím, že se k jejímu otáčení využívá lidská síla. Například 80 tun těžkou lokomotivou může otočit průměrně zdatný člověk,“ poznamenal Urbanovský.

Lidé si v depu budou moci vyzkoušet také práci signalisty, zkusit postavit cestu svému vlaku nebo prodat svou vlastní jízdenku.

Železniční depo patří mezi další technické památky v Kroměříži, které se snaží vedení města co nejvíce přiblížit lidem. Kroměřížské technické památky zůstávaly dlouho ve stínu těch kulturních a v ústraní čekaly na své znovuobjevení. Mnohé technické skvosty Kroměříže se veřejnosti otevřely vůbec poprvé,“ doplnil mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna.

Do konce letošního roku budou mít zájemci možnost zavítat do železničního depa ještě několikrát. Otevřeno tu bude také 2. a 3. srpna, 16. a 17. srpna a také poslední srpnový víkend. V září budou mít lidé na výběr dva termíny – 13. a 14. září a 27. až 28. září. Naposledy přivítá depo své návštěvníky 4. října. Vstupné je dobrovolné a otevřeno je vždy od devíti do 16 hodin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x