Valaši jsou mistři světa v požárním sportu

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Letos poprvé se mistrovství světa dorostu v požárním sportu účastnily i dívky z Valašského Meziříčí. A získaly první mistrovský titul, informovala mluvčí meziříčské radnice Renata Votrubová.

Páté Mistrovství světa dorostu a třetí Mistrovství světa juniorů do 23 let v požárním sportu se konalo v červenci ve Svitavách. Soutěžilo se v těchto disciplínách – výstup do čtvrtého patra cvičné věže, běh na 100 metrů s překážkami, štafety 4 x 100 metrů a požární útok.

Celkem se utkaly kategorie kategorie – dorostenky, dorostenci, juniorky a junioři z jedenácti zemí světa. Mistrovství vysílala přímým přenosem internetová televize FIRETV a ČT sport připravuje o tomto klání záznam.

V letošním roce poprvé v historii požárního sportu na mezinárodní úrovni vyběhly na atletický ovál dorostenky a juniorky. Dorostenkám se na mistrovství vedlo výtečně. Po velké bitvě získaly historicky první mistrovský titul. Jejich starší kolegyně braly stříbrné medaile,“ uvedla Votrubová.

Velký zájem diváků se zaměřil na kategorii dorostenců a juniorů. Hlavní tahouni tohoto celku byli Jan Gášek z Karolinky a Daniel Klvaňa z Oznice, který se stal vicemistrem světa na 100 metrů.

Jeden z velkých sportovních zážitků fanouškům a divákům připravili junioři, kterých bylo z Valašska polovina z desetičlenného družstva. Mezi velké opory patřili František Kunovský z Němetic, Petr Vaculín z Veselé, Jakub Těšický z Jasenice, Jarek Burda a Radek Šuba z Juřinky. Ve výstupu do čtvrtého patra cvičné věže obsadili čtvrté místo.

Další medaile pak brali mladí soutěžící i v následujících dnech. První příčku v běhu na sto metrů, první a třetí pak ve štafetě. Po třech dnech tak byli Valaši průběžně na druhém místě za výběrem Běloruska. V sobotu se mělo vše rozhodnout v disciplíně pravdy v požárním útoku.

Každý tým měl možnost dvou pokusů. Český výběr se prvním pokusem dostal do vedení a to uhájil do samého závěru, takže po útoku s celkovým počtem sedmi bodů stal český výběr do 23 let historicky poprvé mistry světa, před výběry Běloruska a Ruska,“ shrnula Votrubová a připomněla, že na titulu se velkou měrou podíleli právě hoši z Valašska.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x