V Zoo Zlín mají 19 mláďat nesytů

ZLÍN - Zlínská zoo se může pochlubit hned devatenácti mláďaty nesytů. Serveru Zlin.cz to za zoo uvedl Pavel Shromáždil.

Zoo Zlín je významnými odchovy ptáků proslavená, nesytů chová hned tři druhy. „Nesyti afričtí jsou zřejmě nejpestřejšími zástupci těchto čápů. Jejich holá červená kůže na hlavě silně kontrastuje se sytě žlutým zobákem. Tento druh se nám podařilo poprvé odchovat v roce 2007. Od této doby u nás přišlo na svět více než 20 mláďat, která obohatila kolekce mnoha evropských zoo,“ podotkl Shromáždil.

V roce 2009 do Zlína dorazil velmi cenný transport z Malajsie, ve kterém bylo hejno nesytů indomalajských a dva páry velmi vzácného nesyta bílého, jehož stavy v přírodě jen o málo přesahují množství dvou tisíc jedinců. „U těchto dvou druhů jsme zúročili zkušenosti z chovu nesytů afrických a v roce 2010 se nám poprvé podařilo odchovat i oba tyto druhy,“ konstatoval Shromáždil.

A odchov nesytů se daří i letos. „Z první vlny snůšek máme už vzrostlé tři nesyty bílé, a po jednom nesytu africkém a indomalajském. Na hnízdech s rodiči je v současné době dalších 12 nesytů indomalajských a dva afričtí. V těchto dnech je nejvíce rozhodující přízeň počasí. Pokud se ochladí a bude deštivo, budeme nuceni mláďata odebrat a odchovat je uměle,“ řekl Shromáždil. Mladí nesyti jsou totiž velmi citliví na prochladnutí, což vyžaduje větší péči ze strany ošetřovatelů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x