Tatra cestovatelů Zikmunda a Hanzelky se vydá ze Zlína do Prahy

ZLÍN - Tatra cestovatelů Hanzelky a Zikmunda se v úterý vydá na cestu ze Zlína do Prahy. Jak serveru Zlin.cz sdělila mediální zástupkyně Hana Matulová, ve zlínském muzeu ve 14. budově v areálu Svitu ji nahradí stejný model soukromého sběratele.

Stěhování cestovatelského originálu začalo dopoledne a trvalo tři hodiny, vozidlo poputuje zpět do Národního technického muzea v Praze. „Model Tatra 87 váží 1 370 kilogramů a má délku 4,8 metru. Jeho vyzvednutí a spuštění z 3. podlaží ve výšce přes 10 metrů od země si vyžádalo náročnou technickou přípravu, spojenou například s vyvážením automobilů na paletě pomocí pěti pytlů s práškovým lepidlem o celkové váze 250 kilogramů,“ komentovala průběh stěhování vozidel Magdalena Preiningerová, kurátorka cestovatelské části expozice. Výměně vozidel předcházelo rozebrání části expozice Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost.

Zlín se s Tatrou slavnostně rozloučí za přítomnosti slavného cestovatele Miroslava Zikmunda a soukromého sběratele historických vozů Vladimíra Poláška. Ten mimo jiné vlastní stejný model Tatry 87 z roku 1947. Koupil ho téměř před 20 lety jako absolutní vrak. Jeho renovace, kterou prováděla skupina specialistů kolem Jaroslava Balabána, trvala řadu let a vyžádala si milion korun. Nyní má Tatra svoji původní podobu a opouští soukromou sbírku, aby byla k dispozici veřejnosti.

„Jde o vozidlo, které proslavilo Československo a jeho nákup byl tedy do jisté míry spojen s pietou. Těší mě, že Tatra nyní poslouží veřejnosti a bude dále připomínat naše slavné cestovatele právě ve zlínském muzeu,“  poznamenal Vladimír Polášek. Právě jeho auto nahradí originál, se kterým cestovali světově známí Hanzelka a Zikmund. Vladimír Polášek zapůjčí Tatru zlínskému muzeum na pět let zdarma.

Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund se svou Tatrou 87 vyrazili do světa poprvé v roce 1947. Jejich první cesta vedla do Afriky a Jižní Ameriky a světově proslavila cestovatelskou trojici. Tvořili ji dva Češi a jejich Tatra. Cesta tehdy trvala 1 290 dnů, vedla 44 zeměmi a Tatru prověřila 61 700 ujetými kilometry v náročném terénu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x