Vsetínské oční centrum pomohlo pilotovi vrtulníku

VSETÍN – Oční centrum ZIRIS ve Vsetíně pomohlo amatérskému pilotovi, aby opět mohl usednout do vrtulníku. Povedlo se to díky speciální metodě, kterou u něj poprvé použili na umělou čočku, informoval server Zlin.cz primář Michal Ziegler.

Podnikatel, jehož vášní je létání, se potýkal se zhoršeným viděním na střední vzdálenost. Komplikovalo mu to pozorování palubních přístrojů ve vrtulníku. „V jednom z center mu implantovali víceohniskovou čočku americké výroby. Výsledkem bylo, že viděl dobře na 35 centimetrů a slušně na dálku, ale neviděl na přístroje ve vrtulníku, které jsou od něj 65 centimetrů,“ uvedl Ziegler. Podle něj muž přišel do centra ZIRIS zoufalý, že si s jeho problémem nikdo neví rady.

Ziegler se však specializuje na metodu Presbymax, která tvaruje rohovku pomocí laserového přístroje a při odstranění krátkozrakosti zároveň zachovává schopnost oka vidět i na vzdálenost čtení. „Dosud jsme zákrok prováděli na přirozené čočce, nyní se ale po případu letce otevírá možnost aplikace metody i na oku s umělou čočkou,“ řekl Ziegler.

„Je to průlomová novinka, kterou zatím nikdo nevyzkoušel. Muž do toho šel na vlastní riziko. Příští rok bychom mohli případ prezentovat před odborným fórem,“ dodal majitel ZIRISu Jan Zlámalík.

„Čeká nás ale ještě dlouhá cesta. Musíme stanovit nová kritéria pro výběr pacientů pro tuto metodu. Dosud ji mohla podstoupit jen asi pětina zájemců. Věříme však, že je to správná cesta a postupem času se pustíme do stále složitějších případů a rozšíříme okruh pacientů,“ dodal Ziegler.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x