Lékaři ve Zlínském kraji už řeší první otravy z hub

ZLÍNSKÝ KRAJ - Začínající houbařská sezona s sebou přináší ve Zlínském kraji už první případy lidí s otravou. Serveru Zlin.cz to sdělily mluvčí krajských nemocnic.

Například ve zlínské Krajské nemocnici T. Bati přijali lékaři uplynulou neděli celou rodinu včetně dvou nezletilých dětí. Údajně snědli holubinky. „Všichni se podrobili výplachu žaludku a vzorky pozřených hub jsme zaslali do Brna k rozboru. Muž je na pozorování na JIP interny a je zatím ve stabilizovaném stavu. Jeho manželka je hospitalizována v lůžkovém oddělení interny a je v dobrém zdravotním stavu. Starší dítě je na pozorování na dětské JIP. Mladší z dětí, které údajně nesnědlo větší množství hub, bylo vyšetřeno ambulantně a propuštěno domů,“ upřesnila mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

Houbařská sezona se už projevila také v nemocnici ve Vsetíně. Na interním oddělení tu už v posledních dnech hospitalizovali čtyři lidi se zažívacími potížemi po předchozí konzumaci hub. „Ve všech případech se naštěstí jednalo o houby jedlé, problémy zavinila zpravidla nedostatečná či nesprávná tepelná úprava,“ konstatovala mluvčí vsetínské nemocnice Lenka Plačková.

Podezření na otravu houbami řešili také lékaři v uherskohradišťské nemocnici, a to ve dvou případech. „Dva manželé nasbírali houby a vzali i nějaké, o kterých přesně nevěděli, jestli je mohou konzumovat. Nakonec je snědli, neměli potíže, ale dostali strach, a tak přijeli do nemocnice. Tam jim vypláchli žaludek a nechali si je na interně na 24 na pozorování. Nic jim naštěstí nebylo,“ dodala mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x