Zlínský kraj – rozhleden ráj

Zase o důvod k dobrým výhledům více. Zlínský kraj má v pořadí 29. rozhlednu. Na Marušce v Hostýnských vrších stojí a léta stát bude zbrusu nová rozhledna. Patří místním lidem z Hošťálkové, kteří si ji vybudovali vlastními silami. A taky vlastními finančními náklady.

Nepodařilo se nám zatím dosáhnout na dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj, a tak jsme zhruba milion korun museli zainvestovat z obecní pokladny,“ říká místostarostka Hošťálkové Jana Plevová. „Když jsme se se starostou Petrem Laštovicou chodili dívat, jak stavba roste, obdivovali jsme tesařskou partu vedenou Antonínem Papšíkem, byli jak mravenci. Makali ve větru, v dešti, obdivuhodné,“ popisuje Plevová.

Stavba spolykala 35 kubíků smrkového dřeva z obecního lesa, dělali jsme šest týdnů, snad to po nás nějakých padesát let vydrží,“ přehlíží své dílo mistr tesař Antonín Papšík. Vstup je volný, rozhledna poskytuje díky důmyslnému systému i aktuální meteorologické údaje ze sousední stanice. I v tom je její jedinečnost.

To, že je rozhledna obecní až tak zvláštní není, to je třeba příklad Vartovny, která je ve vlastnictví obce Seninka. Ale že si ji místní postaví úplně sami, to už pozoruhodné je,“ vysvětluje odborník, Zdeněk Urbanovský ze zlínské Centrály cestovního ruchu Východní Moravy. Podle něj jsou zajímavé a méně známé i další soukromé rozhledny. Třeba v Pržně či Jarcové.

Z Marušky je za ideálních podmínek vidět až do Nízkých Tater. Jaké jsou ovšem ty ideální? „Nejlépe tehdy, když přejde studená fronta, vzduch se vyčistí a je parádní dohlednost,“ podotýká Urbanovský.

Rozhledna Maruška je v pořadí už 29. v kraji. Urbanovský ví, že příjemné jsou výhledy z každé z nich.

Kdybych měl ale vybrat pár nejzajímavějších výhledů, pak asi Brdo, Vartovna, Súkenická, Hostýn nebo Lopeník. To  ale není pořadí, jen výčet,“ přidává expert hitparádu staveb zdobících Zlínský kraj.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x