Cyrilometodějská kaple se dočká další opravy

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Kaple svatého Cyrila a Metoděje ležící na hranici Valašských Klobouk a Poteče prochází další etapou obnovy. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí valašskokloboucké radnice Sandra Novotná Kollerová.

V letošním roce bude dokončeno restaurování původní výmalby stěn, včetně obnovení originálních popisů medailonů malíře Bohumíra Lindauera a pod jedním ze závěsných obrazů bude umístěn nový nápis. Opravy se dočká i ostění vstupních dveří. Církevní objekt je v majetku Římskokatolické farnosti Valašské Klobouky a v roce 2011 byl prohlášen nemovitou kulturní památkou.

„Také letos jsme požádali o účelovou dotaci z programu Podpora obnovy kulturních památek Ministerstva kultury. Finanční prostředky ve výši 175 tisíc korun se podařilo získat, a tak může vlastník objektu dokončit práce podstatné pro zachování souhrnné památkové hodnoty kaple,“ konstatoval vedoucí oddělení památkové péče Josef Slánský.

V minulých dvou letech byly v kapli provedeny úpravy za dotace ve výši 533 tisíc korun. V roce 2012 byl nahrazen betonový sokl cihlovým, zbudovány okapové chodníky okolo celé stavby a kaple získala také nové okapy, parapety a nátěr fasády. Loni spočívala oprava v celkovém zrestaurování výmalby interiéru, a to na základě průzkumu, který odhalil zcela jiný charakter původního nátěru. Zároveň byly obnoveny nástěnné fresky Bohumíra Lindauera.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x