Lidé mohou rozhodnout o Stromu roku lešenského parku

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Zaměstnanci Muzea regionu Valašsko letos opět připravili anketu Strom roku lešenského parku 2014. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí valašskomeziříčské radnice Renata Votrubová.

Letos byly nominovány tři stromy, a to buk lesní červenolistý, jírovec maďal a javor klen. Lidé mohou v anketě hlasovat do října.

„Pracovníci muzea si nominováním trojice stromů do ankety připomněli velký význam stromů a rádi by lidem přiblížili park u zámku v Lešné jako místo vhodné pro odpočinek, příjemné procházky, načerpání nových sil i informací,“ konstatovala Votrubová.

Buk lesní červenolistý patří mezi letité stromy, z nichž mnohé pamatují stržení hospodářských budov a přeměnu hospodářského dvora v  anglický park. Jírovec maďal je jedním z mnoha stromů v parku s léčivými účinky. Kůra jírovce má svíravý účinek podobně jako kůra dubu. Javor klen se v parku vyskytuje po jeho obvodu, kde byl vysázen ochranný pás především z domácích listnatých dřevin. Ty tvořily ochranný val pro exotické dřeviny vysazované uvnitř parku.

Nominované stromy jsou označeny informační cedulkou. Návštěvníci parku si mohou stromy prohlédnout a dát jednomu z nich svůj hlas. Hlasovací lístky jsou k dispozici v pokladně muzea.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x