Nové Vlastivědné kapitoly mají více stran

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - O šest listů více má čerstvé vydání Vlastivědných kapitol z Valašskokloboucka, dohromady si tak milovníci historie mohou prolistovat publikaci o 72 stranách. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí města Sandra Novotná Kollerová.

Tentokrát se vydavatelé zaměřili například na místa připomínající tragédie druhé světové války. V jiném oddíle se čtenář setká s lidovým odíváním, s kamenickými mistry Minaříkovými nebo se stavební historii vlachovického kostela a divnického zámku. Výtvarnou tvář 14. kapitol určuje tvorba Františka a Karla Pechancových.

„Vlastivědné kapitoly otevírá obsáhlý katalog pietních míst upomínajících na tragédie druhé světové války na Valašskokloboucku. Je jich celkem padesát,“ představil nejpodrobnější část Kapitol autor Petr Odehnal. Téma mimo jiné připomíná i letošní 75. výročí vypuknutí celosvětového konfliktu.

Jeden z článků se věnuje také kamenickému mistru Štěpánu Minaříkovi. „Práce o kamenických dílnách na jihovýchodní Moravě ve druhé polovině 19. století je velkým přínosem, mimo jiné v oblasti datování některých kamenických artefaktů nebo v otázce postupů při jejich renovaci,“ doplnil historik Petr Odehnal.

Vlastivědné kapitoly mohou zájemci zakoupit v Městském muzeu Valašské Klobouky, v knihkupectví Bureš nebo v místním infocentru. Cena je stále 120 korun. V nabídce je i celý soubor všech čtrnácti dílů Kapitol.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x