Zlínská knihovna hledá pamětníky

ZLÍN -  Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně připravuje v rámci Týdne knihoven (6. - 10. října) výstavu fotografií z historie 15. budovy továrního areálu. Jak serveru Zlin.cz řekla za knihovnu Světlana Divilková, s vytvořením výstavy mohou pomoci i pamětníci.

Část fotografií poskytne Státní okresní archiv Zlín. Další fotografie by knihovna ráda získala přímo od lidí, kteří kdysi v patnáctce pracovali. „Prosíme pamětníky, aby zapátrali doma ve svých fotoarchivech a fotografie nám pro potřeby výstavy zapůjčili. Originály majitelům vrátíme,“ konstatovala Divilková.

Zároveň knihovna vyzývá všechny, kteří by mohli předat informace o tom, jak to kdysi v patnácté budově vypadlo, aby se dostavili přímo do Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně. Setkání pamětníků se uskuteční ve středu 3. září od 17 hodin v kolektivní studovně ve 4. podlaží. „Informace od pamětníků použijeme při speciálních prohlídkách 15. budovy, které se budou konat v rámci Týdne knihoven v úterý 7. října,“ vysvětlila Divilková.

Ve své době zaměstnával Svit 24 tisíc lidí. V patnácté budově byly umístěny šicí dílny, a to už za Bati. Ovšem původní baťovské budovy byly zcela zničeny při bombardování v listopadu 1944 a na jejich místě byly postaveny objekty podle plánu architekta Jiřího Voženílka.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x