Zlínský kraj navštěvuje více zahraničních hostů

ZLÍN – Zlínský kraj navštívilo v letošním prvním pololetí více turistů ze zahraničí. Celkově jejich počet narostl o více než 13 tisíc, informovala server Zlin.cz ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová.

V 1. pololetí letošního roku strávilo nejméně jednu noc ve Zlínském kraji 278 952 hostů, kteří využili hromadná ubytovací zařízení jako hotely, penziony, kempy a podobně. Počet hostů se tak meziročně zvýšil o více než tři procenta.

Poklesl počet tuzemských hostů o téměř 4000, ale nahradil to přírůstek lidí ze Slovenska ve zhruba stejném počtu a hostů z dalších zemí, kterých bylo přes 9000. „Celkový nárůst hostů ze zahraničí je 13 222 osob,“ doplnila Daňová.

Trend zvyšování počtu slovenských klientů je zřetelný v největších moravských lázních Luhačovicích. „V první polovině letošního roku pokračoval výrazný nárůst hostů ze Slovenska, který se projevoval už celý loňský rok. V tomto pololetí naše společnost poskytla služby tisícovce Slováků, což je nárůst o dvě třetiny oproti loňskému roku,“ řekl ředitel Lázní Luhačovice Jiří Dědek.

Na záměně části tuzemských hostů s klientelou ze zahraničí vydělávají podnikatelé. Z pohledu podnikatelů se totiž spotřební jednání Čechů a cizinců liší. Podle údajů státní agentury Czechtourism vydají Češi na tuzemské dovolené v průměru 600 korun na osobu denně, kdežto cizinci 1500 až 2000. Největší útraty dělají Japonci, Rusové a hosté z Číny.

„Pokles zájmu domácích občanů o trávení dovolených v České republice je celorepublikovým jevem. Jakmile se zlepšila ekonomická situace, mnozí z těch, kteří vloni zůstali doma, vycestovali do zahraničí. Na druhé straně schopnost poskytovat služby náročné zahraniční klientele svědčí o rostoucí kvalitě služeb vnašem kraji,“ dodala Daňová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x