Petici pro vyvolání referenda o zákazu hazardu ve Zlíně podepsalo přes 5000 lidí

 ZLÍN – Už přes 5000 lidí podepsalo petici za vyvolání referenda o plošném zákazu hazardu ve Zlíně. Pro vyvolání referenda je potřeba 10 procent místních voličů, což je zhruba 6200 podpisů, informoval za aktivisty Tomáš Pasterný.

Aktivisté hodlají v pondělí předat na radnici petiční archy s celkem 5029 podpisy. „Pro vyvolání referenda je ale potřeba mít ještě o dalších tisíc podpisů více. Proto zbylou část posbíráme v následujících dnech a chceme nasbírat i podpisy do rezervy, kdyby některé nebyly uznané kvůli neodpovídajícímu trvalému bydlišti nebo z dalších důvodů,“ uvedl Pasterný.

Podle něj bude potřeba asi ještě okolo 2000 podpisů. „Naším cílem je, aby zářijové zastupitelstvo na základě petice muselo rozhodnout o vyhlášení referenda. Chceme ho spojit s komunálními volbami, protože jen tak je zaručená platnost referenda, ať už voliči rozhodnou jakkoliv. Referendum je totiž závazné v případě, že se zúčastní alespoň 35 procent voličů,“ vysvětlil Pasterný.

Ve Zlíně nyní platí silné omezení hazardu. V minulosti bylo ve městě 1400 výherních hracích přístrojů, nyní je jich 800 a omezení bude nadále pokračovat. Radnice dokonce spustila anketu, v níž obyvatele mohli vyjádřit, jak se k hazardu stavějí. Namísto očekávaných tisíců názorů však odpověděly necelé čtyři stovky lidí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x