Finále celostátní soutěže se uskuteční v Brně a zúčastní se ho desítka týmů z nejlepších jídelen škol a školek v republice.
Letošní pátý ročník soutěže se řídí tématem Moderně a originálně – pestrá strava pro děti ve školní jídelně. Kuchařky z Otrokovic si připravily menu, které se skládá z polévky – mrkvovo-zázvorového krému s pažitkou, hlavního chodu – pošírovaný filet Mahi Mahi na smetanovém špenátu s cizrnou a opékaným bramborem a dezertu – bulgur s tvarohovým krémem a malinami. S ním obstály v konkurenci dalších 79 přihlášených a postoupily do finálové desítky.
Podmínkou pro zařazení obědového menu do soutěže a jeho případný úspěch je, že musí být běžně zařazováno na jídelní lístek a patřit mezi oblíbené pokrmy malých strávníků. Cena jedné porce nesmí překročit normou daný limit 34 korun. Recepty zaslané v rámci korespondenčního kola byly hodnoceny podle vhodnosti použitých surovin, technologického postupu přípravy, vzájemné sladěnosti po stránce výběru potravin, chutě či barvy a z nutričního hlediska.
„Při vědomí, že jídlo ve školní jídelně je z kvalitních surovin, velmi chutné a navíc dle dosavadních výsledků patří k nejlepším v celé republice, je pro mě celý tým kuchyně vítězem už nyní. K úspěchu v soutěži přeji vyslanému týmu hodně štěstí a věřím, že uvařené menu porotu zaujme,“ prohlásil otrokovický starosta Jaroslav Budek.