Hradiště dokončilo opravy památek na Palackého náměstí

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Město Uherské Hradiště dokončilo komplexní opravy kaple svatého Šebestiána a rekonstrukci fasády nárožního domu na Palackého náměstí. Serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí města Jan Pášma.

Kaple i dům jsou cennými památkovými objekty spojenými s historií města, stojí na území městské památkové zóny a jsou předmětem ochrany státní památkové péče.

Kaple svatého Šebestiána byla postavena v roce 1715 a v letech 1968 až 1969 byla přestěhována o asi šest metrů vedle. Podle historických dokladů to bylo vůbec poprvé v Československu, kdy se podařilo přemístit stavbu vcelku. Poslední komplexní obnova objektu se uskutečnila v roce 1997 až 1998. Nyní se město do oprav cenného památkového objektu pustilo v dubnu a opravy stály více než 930 tisíc korun.

„Předmětem stavebních oprav byly hlavně sanace omítek fasády, jejich poškození už bylo značné. Nechali jsme zrestaurovat i vstupní dveře a zárubně nebo kamenné plastiky na střeše objektu,“ řekl uherskohradišťský místostarosta Stanislav Blaha. Na opravy se městu podařila získat dotace.

Obnova fasády domu na nároží Palackého náměstí a ulice Na Morávce stála 2,5 milionu korun. Dům postavil stavitel Josefem Schaniak v roce 1900. Má bohatě členěnou fasádu s nárožním arkýřem, který je podpírán sousoším atlantů od uherskohradišťského sochaře Vlastimila Amorta. Dům je nejstarší stavbou jihovýchodní strany náměstí a spolu s protější severní frontou náměstí určuje jeho charakter. I v tomto případě významnou část investice pokryla dotace.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x