Karlovský gastrofestival potrvá od 3. do 5. října a přinese s sebou nejen tradiční ochutnávky regionálních specialit, mezinárodní farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál, galavečeře a kuchařské show, ale také neobvyklou frgálovou manufakturu s možností vyzkoušet si výrobu frgálů, zcela novou soutěž o nejlepší valašskou klobásu či uvedení nového regionálního piva.
„Vedle nové soutěže o nejlepší klobásu bude letošní novinkou další rozšíření počtu gastro zastávek, na kterých budou moci návštěvníci ochutnávat regionální speciality či nakupovat krajové produkty. Letos nabídneme 14 gastro zastávek s šesti desítkami stánků rozprostřenými na 3,5 kilometrech. Vstup je opět zdarma, zpoplatněny jsou jen vybrané doprovodné programy,“ uvedl ředitel Karlovského gastrofestivalu a zároveň i pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.
Stejně jako v minulých letech se v rámci programu uskuteční Michelinská galavečeře, jež se každý rok těší velkému zájmu milovníků vysoké gastronomie. Poté, co v minulých ročnících zavítali do Velkých Karlovic držitelé michelinské hvězdy z Maďarska a Itálie a loni Oldřich Sahajdák z pražské La Degustation Boheme Bourgeoise, přivítá letos gastrofestival druhého z dvojice českých držitelů michelinské hvězdy Romana Pauluse.
Ten během hostování v hotelu Lanterna připraví nejen šestichodovou Michelinskou galavečeři v sobotu 4. října, ale o den později také tříchodový Michelinský oběd. Příležitost ochutnat jeho menu mimo domovský Alcron bude zcela výjimečná. „V tak velkém rozsahu, s vícechodovým menu, jako tomu bude na Karlovském gastrofestivalu, hostujeme maximálně dvakrát do roka. Abychom hostům mohli zprostředkovat opravdu autentický požitek, vyžaduje to hodně času a pečlivou přípravu,“ vysvětlil Roman Paulus, který pro hosty chystá průřez nabídkou Alcronu, sestavou z návštěvnicky nejoblíbenějších pokrmů.
Karlovský gastrofestival se během uplynulých pěti let zařadil mezi největší akce svého druhu v České republice, jen loni ho navštívilo na 14 tisíc lidí.