Otrokovické Experimentárium má děti přilákat k technice

OTROKOVICE - Střední průmyslová škola Otrokovice otevřela nové Experimentárium – přírodovědný a technický vědecký park plný interaktivních pomůcek, který bude sloužit studentům středních a základních škol. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí otrokovické radnice Lenka Vaculová.

Experimentárium je součástí projektu financovaného z Evropského sociálního fondu. Jeho hlavním smyslem je motivovace žáků základních škol ke studium technických a přírodovědných oborů. „V Experimentáriu chceme žákům ukázat, jak může být věda zajímavá, interaktivní a hravá,“ zdůraznil ředitel Střední průmyslové školy Otrokovice Libor Basel.

Experimentárium je velký projekt, který zabírá všechna čtyři patra jedné z budov pro teoretické vyučování v areálu Střední průmyslové školy na Štěrkovišti. Pro školáky je připraveno celkem osm expozic. Zaměřeny jsou na fyziku, chemii, biologii a dohromady dávají ucelený komplet. Biologická expozice je zaměřena na člověka a jeho smysly, porovnání se strojem, zajímavé oblasti ze světa kriminalistiky, forenzní techniky, otisky prstů a další. S tím souvisí fyzikální expozice věnované mechanice a jednoduchým strojům, využití energií, elektřiny a magnetismu. V další expozici, která jediná je více demonstrační částí, najdou žáci obráběcí stroje. Smyslem je zajímavým způsobem ukázat základní principy obrábění a probudit kladný vztah k technice. „V poslední expozici chceme ukázat moderní technologie v domácnosti, se kterými žáci přicházejí běžně do styku,“ doplnil ředitel Libor Basel.

Prakticky největší investicí byl elektronový mikroskop s rozlišením 100 000 x, který slouží všem expozicím. „Pomocí mikroskopu můžeme zkoumat v rámci biologie lidské vlasy a jiné biologické vzorky, ale dokážeme ho použít například i ve strojařině při zkoumání vlastností materiálů a demonstrovat, že i miniaturní trhlina může mít fatální důsledky. Při využívání tak velké investice chceme úzce spolupracovat s vysokými školami a regionálními firmami,“ dodal Basel.

Autodráhy a funkční model železnice zase pomohou zábavnou formou měřit rychlost a zrychlení, nebo demonstrovat odstředivou sílu. Model železnice ukáže logistické systémy. Součástí Experimentária je i 3D tiskárna, skener a řezací plotter. V 3D kině se budou žákům promítat vědeckopopulární filmy i pořádat přednášky. Projekt přináší i kroužky, kde si žáci pod vedením učitelů budou moci vyrobit modely aut, letadel a dokonce i funkční model kabrioletu, který bude homologovaný a schopný vyjet na silnici s vlastní SPZ.

„Velmi mě těší, že v Otrokovicích vznikl vědeckotechnický park, který budou krom jiných využívat i žáci základních škol. Právě u nich může sehrát velký vliv při výběru povolání a volbě dalšího studia technického směru. Věřím, že díky moderním a velmi názorným expozicím zaujme širokou skupinu dětí,“ dodal otrokovický starosta Jaroslav Budek.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’po-modules-photogallery‘,’23243′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚988‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚23243‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-photogallery‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x