V Uherském Hradišti testovali vylepšení křižovatek

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Uherské Hradiště má za sebou test nových metod inteligentního řízení dopravy na světelných křižovatkách ve městě. Serveru Zlin.cz to řekl mluvčí města Jan Pášma.

Odborníci si v reálném provozu vyzkoušeli systém takzvaného nadstavbového řízení. K testu byla vybrána soustava světelně řízených křižovatek mezi Velehradskou třídou, Moravním nábřežím až po třídu Maršála Malinovského – Svatoplukova. Výsledkem testu byl rychlejší sled signálů na křižovatkách, zkrácení čekacích dob v prioritních směrech a omezení nevyužitých kapacitních rezerv, obzvláště v mimošpičkových hodinách.

Bezpečnost silničního provozu testem ohrožena nebyla. „Jediným negativním dopadem, který mohli účastníci provozu občas zaznamenat, byl výpadek v zelené vlně mezi křižovatkami,“ konstatoval Antonín Tvrdoň z odboru dopravy.

Detailní vyhodnocení testu ještě není ukončeno. „V případě pozitivního výsledku budeme uvažovat o pilotním projektu rozšířené varianty,“ nastínil Tvrdoň.

Testem se Uherské Hradiště zařadilo mezi několik málo měst v České republice, která využila instalaci a testování nových progresivních inteligentních systémů řízení v dopravě prostřednictvím světelné signalizace na vybrané oblasti.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x