V Luhačovicích vystoupí Štefan Margita

LUHAČOVICE - V Luhačovicích v sobotu vyvrcholí Dny slovenské kultury, a to v 19.30 večerním koncertem Štefana Margity. Serveru Zlin.cz to uvedla za Lázně Luhačovice Diana Fabušová.

Dny slovenské kultury se v Luhačovicích konají už podruhé. „Hlavní myšlenkou je oživovat a udržovat přátelské česko-slovenské vztahy nejen v oblasti kulturní a společenské,“ poznamenal Eduard Bláha, generální ředitel Lázní Luhačovice.

Během tří dnů mohli návštěvníci Luhačovic obdivovat výstavu fotografií slovenského autora Jozefa Lomnického, ochutnat speciality slovenské kuchyně nebo si zajít na vystoupení slovenského folklorního souboru Družba či moravského souboru Oldšava.

Sobotní závěrečný koncert bude patřit vybraným operním áriím, duetům či písním světově proslulého slovenského tenoristy Štefana Margity, který vystupoval na scénách nejslavnějších operních domů po celém světě včetně milánské La Scaly, londýnské Covent Garden a newyorské Metropolitní opery. „Hosty jeho koncertu v Městském domě kultury Elektra budou sopranistka Kateřina Šmídová Kalvachová a klavíristka Katarína Bachmannová,“ doplnil výkonný ředitel Lázní Luhačovice Jiří Dědek.

Tradice česko-slovenských vztahů sahá v Luhačovicích do začátku 20. století. S Luhačovicemi jsou spojena jména jako Dušan Samuel Jurkovič (architekt), Pavol Blaho (lázeňský lékař a iniciátor vzájemného setkávání a poznávání Čechů a Slováků na Slovenské búdě v Luhačovicích) nebo Cyril Holuby (první správce lázní). I po více než sto letech je slovenština v Luhačovicích slyšet. A to nejen na lázeňské kolonádě a v hotelech, kde se výrazně zvýšil počet slovenských hostů, ale i v různých pracovních lázeňských profesích či také při kulturních programech,“ podotkl Dědek. Lázně Luhačovice jsou podle Dědka Slováky nejčastěji navštěvované české lázně. „Jen v prvním pololetí naše společnost poskytla služby tisícovce Slováků, což je téměř o dvě třetiny více než ve stejném období loňského roku,“  uzavřel Dědek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x