Haló, je libo baťovský pohled na věc?

K štěstí klíček je střevíček. Takhle mile v duchu vtipných baťovských sloganů se jmenuje nová expozice zlínského Muzea jihovýchodní Moravy ve 14. budově Baťova institutu. S kolektivem dalších lidí ji připravila zlínská historička Miroslava Štýbrová, uznávaná odbornice. Nezaskočitelná, co se baťovské éry týče.

A téměř „nevyfotografovatelná“. Což se nakonec úskočnému reportérovi Zlin.cz povedlo nikoliv u jejich bot, ale u dobového telefonu. U něj se rozpovídala.

Paní magistro, kolem dokola krásné ceny, vždy končí baťovskou devítkou. Kdy to Baťové vymysleli, tohle „šálidlo“ na kupující, které mimochodem dokonale funguje dodnes?

Nedávejme jim veškeré zásluhy, tohle Tomáš Baťa převzal, trik byl známý už tři století od obchodníků všech obchodníků – Židů. Ale Baťa bral jen ty nejlepší nápady, tenhle se mu líbil a moc se mu osvědčil.

Úžasná je kolekce pánských luxusních polobotek, jak byly na svou dobu drahé?

Tak si to srovnejme, tohle jsou opravdu nádherné pánské luxusní polobotky. Od nějakých 79 do 99 korun československých. Dělníci u Baťů tehdy vydělávali zhruba 2000 Kčs.

Ale tyhle boty jsem ještě nikde, třeba v Obuvnickém muzeu neviděl…

Ani jste nemohl. Ležely totiž více než 70!!! let ukryty v jednom domku u Karlových Varů. Ve starém domě. Našel je tam nedávno pán, zřejmě je tam do krabic někdy koncem třicátých let minulého století někdo ukryl před Němci. A nálezce nám je věnoval. Nádhera.

Je tu spousta reklamy, byli v ní v Baťových firmách důslední?

Nesmírně, dobový tisk, ale i ulice byly doslova narvány reklamami. I v tomhle oboru byli u Baťů naprosto důslední a vyplácelo se to. Tehdejší Zlín získal světový věhlas. Jaký má dnes???

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x