Nová divadelní sezona přinese ve Zlíně i nové herecké tváře

ZLÍN - Novou divadelní sezonu v Městském divadle Zlín obohatí čtyři nové herecké tváře. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí divadla Hana Vondrášková.

Do stálého angažmá nastoupí Vojtěch Johaník z Uherského Hradiště. Kromě něj budou v několika inscenacích hostovat Vendula Nováková ze Šternberka, Jan Řezníček z Prahy a Filip Teller z Brna. Zároveň z uměleckého souboru odcházejí tři členové: Hana Tomáš Briešťanská, Roman Blumaier a Tomáš Červinek. Všichni tři dali přednost nabídkám z divadel v Praze a Brně. Některé své role ve Zlíně však budou dohrávat.

„Dočkali se za svou práci ocenění v podobě nabídky angažmá do významných divadel v Praze a v Brně. Takže na jednu stranu nás všechny mrzí, že odcházejí ze Zlína, na druhou stranu jsme na ně myslím všichni náležitě hrdí,“ řekla umělecká šéfka zlínského divadla Hana Mikolášková.

Hana Tomáš Briešťanská a Roman Blumaier, kteří nastupovali do zlínského divadla společně na začátku sezony 2010/2011, odcházejí od září 2014 do Národního divadla Brno, Mahenovy činohry. Oba ale budou mnohé své role na zlínské scéně dohrávat.

„Hanku i Romana ještě diváci uvidí v nové sezoně jak v některých stávajících, tak i v nových rolích. Jednáme i o spolupráci s Hankou v příští sezoně, ale co to bude, to zatím nechci divákům prozrazovat,“ doplnila Hana Mikolášková.

Třetím a posledním z odcházejících herců je Tomáš Červinek, který nastupuje od září do Švandova divadla v Praze. Ve Zlíně bude dohrávat v inscenacích Kabaret Astragal, Labyrint světa a ráj srdce a Řek Zorba. „Tomáš Červinek absolvuje doslova raketový start, neboť to je sotva rok, co ukončil studia na JAMU a už si jej díky práci ve zlínském angažmá všiml umělecký šéf Švandova divadla Dodo Gombár,“ dodala Mikolášková.

Novým členem uměleckého souboru se stane Vojtěch Johaník, rodák z Uherského Hradiště, absolvent DIFA JAMU, který v současné době spolupracuje s několika autorskými a alternativními brněnskými scénami a dlouhodobě spolupracuje s olomouckým divadlem Tramtárie. Diváci ho uvidí poprvé v titulní roli Evžena Oněgina v režii talentovaného mladého režiséra Juraje Augustína.

Ve Vzpouře nevěst a v Dokonalé svatbě se objeví jako host Vendula Nováková, která vyhrála konkurz na roli dívky Judy v Dokonalé svatbě. Působila v Divadle v Šumperku, odkud odchází. Bude přebírat také roli slečny Hany ve Vzpouře nevěst za Hanu Briešťanskou. „Nenastupuje do angažmá, spolupracuje s námi jako host, protože Hanka bude většinu rolí dohrávat, takže se jakoby o to místo podělí,“ přiblížila Mikolášková.

Z konkurzu na herce-muže vzešli dva adepti na spolupráci. „Zatím pohostinskou a od příští sezony by se vidělo, jestli a kdo z nich zůstane v angažmá,“ konstatovala Mikolášková.

Filip Teller přebírá za Romana Blumaiera role v inscenaci My fair lady, dále ho diváci uvidí a uslyší na některém z Tančírků. Další projekty jsou v jednání.
Jan Řezníček se objeví až ve druhé polovině sezony v nových titulech. „Zatím není celé obsazení, takže role zveřejnit nemůžu. Každopádně u obou jde o druh dlouhodobé spolupráce, nikoli o jednorázové hostování,“ uzavřela Mikolášková.

Kromě nových tváří se diváci mohou těšit i na návrat zlínské stálice: v průběhu nové divadelní sezony se z rodičovské dovolené vrátí herečka Tamara Kotrbová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x