Areál bude otevřený od 10. do 17. hodiny. „Život minulých generací, našich staříčků a stařenek byl spojený s každodenní prací. Od jara se potili na svých kamenitých políčkách s očekáváním dobré sklizně,“ uvedla Valíčková.
V letošním roce se muzeum zaměří na zpracování lenu a konopí. „Len se vytrhával koncem srpna i s kořínky. Nejprve se nechal na poli proschnout, následně ho lidé na drhlenech zbavili semen a poté se na louce rosil. Po opětovném proschnutí a dosušení v sušírnách se z něj získávala vlákna, z nichž se spřádala na kolovratu nit,“ popsala Valíčková.
Ze lněné příze se pak na stavech utkalo plátno, které mělo široké využití v domácnosti. „Šily se z něj oděvní součástky, plachty do postelí, trávnice, nebo se sbalené do štůčků prodávalo na trzích,“ dodala Valíčková s tím, že způsob zpracování konopí byl podobný.
Kolem svátku svatého Václava kopali lidé také brambory a prováděli lehkou orbu polí. „Sklízeli jablka, která se zpracovávala na křížaly nebo ukládala do sklepa či se z nich lisoval mošt. Hospodářky nakládaly zelí, které bylo až do pozdního jara nejčastější složkou potravy Valachů,“ sdělila Valíčková. Děvčata chodívala hrabat listí na podestýlku a hospodář s pacholky zajišťoval zásoby dřeva na topení. „Po celodenní práci bylo potřeba se dobře najíst. Tradiční valašská jídla nabídnou naše kuchařky na Miloňově. V chalupě z Nového Hrozenkova číslo popisné 10 připraví hospodyně podplameníky z bílé mouky,“ dodala mluvčí.
Tradiční náladu navodí gajdoš Petr Sovják z Neubuze spolu s hudeckou muzikou Polajka, která zahraje řemeslníkům k práci a hostům k potěšení.