Revizoři několik dní odpouštěli pasažérům jízdu načerno

ZLÍN - Velmi neobvyklou vstřícnost projevila v prvních dnech nového školního roku Dopravní společnost Zlín – Otrokovice vůči cestujícím bez platného jízdního dokladu. Server Zlin.cz o tom za dopravní společnost informoval Vojtěch Cekota.

Revizoři dávali černým pasažérům výjimečně možnost zakoupit si jízdenku na místě bez standardní přirážky.

„Bylo to v naší historii poprvé, kdy jsme zkusili tento velmi tolerantní přístup k cestujícím, kteří byli zjištěni bez platné jízdenky. Rozhodli jsme se pro něj na začátku nového školního roku a bylo to gesto naší vstřícnosti zejména vůči žákům, kteří v tomto období častěji než jindy zapomenou na nutnost koupit si nebo označit ve vozidle jízdenku a nemají ještě vyřízenou jízdenku časovou,“ vysvětlil ředitel Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice Josef Kocháň. Podle něj dlouhodobě není primárním cílem dopravní společnosti cestující bez jízdenky trestat, ale naučit je, aby si ve všech případech jízdenky kupovali.

Když revizoři v prvních třech zářijových dnech narazili při kontrole v trolejbusech a autobusech na cestujícího bez jízdenky, nabídli mu, že si místo pokuty ještě může na místě zakoupit a označit jízdenku za 20 korun (cena jízdenky u řidiče). Netýkalo se to případů, pokud by byla jízdenka nějak upravována či falšována. Dodatečného zakoupení dvacetikorunové jízdenky s úlevou využily přes tři desítky cestujících. Bohužel se vyskytli i notoričtí neplatiči, kteří i tuto výjimečnou nabídku odmítli a raději si nechali vypsat hlášenku a zvýšit často mnohatisícový dluh, který už vůči dopravní společnosti mají z minulosti.

„Zatím neuvažujeme, že bychom tuto akci v dohledné době opakovali. A i kdyby, samozřejmě ji předem neohlásíme a ani nebude trvat příliš dlouho, aby se o ní cestující nestačili vzájemně informovat,“ doplnil Josef Kocháň.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x