Valašskokloboucký Kaštánek má novou multisenzorickou místnost

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Rodinné centrum Kaštánek ve Valašských Kloboukách rozšířilo v těchto dnech svou nabídku služeb o snoezelen – multisenzorickou místnost pro děti i dospělé. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí města Sandra Novotná Kollerová.

Provoz bílé multisenzorické místnosti zahájilo centrum Kaštánek ve čtvrtek. Místnost je určena k rozvojovým aktivitám klientů, k rehabilitaci postižených, k zlepšení soustředění hyperaktivních dětí, k relaxaci i jako příjemné zázemí pro nejrůznější terapie. Malými úpravami se celý pokoj může v pár minutách změnit v klasickou hernu pro návštěvníky rodinného centra.

Nezvyklé slovo snoezelen vzniklo už v 60. letech minulého století jako složenina dvou holandských slov snuffelen – čichat, cítit a doezelen – dřímat, relaxovat. Snoezelen je upravená místnost, která poskytuje širokou škálu smyslových zkušeností a podnětů. Tuto metodu rozvinuli psychologové v Americe a v Holandsku nejprve pro klienty s postižením a dosahovali velmi dobrých výsledků v komunikaci a chování. „V současné době se metoda snoezelen nevyužívá pouze pro handicapované, ale aktivity v multisenzorickém prostředí se můžou poskytovat všem za účelem fyzického, psychického i sociálního rozvoje. Například nedonošené děti si mohou ve snoezelen ,dožít´ pobyt v děloze, děti hyperaktivní se mohou učit lépe se soustředit, trénovat pozornost a paměť, třídní kolektivy mohou přijít na hodinový zážitkový program podporující spolupráci a prevenci šikany. Snoezelen může mít pozitivní vliv i na vztahové problémy v rodinách, pracovních kolektivech a podobně,“ vysvětlila Markéta Šobáňová, hlavní terapeutka.

Speciální místnost je bílá a působí čistým dojmem. Stěny slouží jako projekční plátno, strop s bílým baldachýnem spolu se zatemněním zútulňuje, zrcadlová koule s pomalým otáčením, barevný projektor, LED pásky, bublinkový válec, UV zářivka a další světelné prvky určují atmosféru celé místnosti. Je zde přehrávač, hmatové panely a pomůcky, vybavení pro čichovou stimulaci a muzikoterapeutické nástroje. Inspiraci našel valašskokloboucký Kaštánek v uherskohradišťském rodinném centru Akropolis. Zájemci o využití místnosti se mohou rodinnému centru hlásit od října.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x