Ve zlínském divadle zkouší dva slovenští režiséři

ZLÍN - V Městské divadle Zlín zkoušejí současně dva slovenští režiséři. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí divadla Hana Vondrášková.

Patrik Lančarič a Juraj Augustín – to jsou jména dvou slovenských režisérů, kterým bude patřit start nové 69. sezony v Městském divadle Zlín. Zkušený a světem protřelý divadelní mág, filmař a muzikant Patrik Lančarič připravuje s uměleckým souborem inscenaci Agent František ve službách Sherlocka Holmese. Její premiéra se uskutečnila na zahájení sezony 13. září. Nadaný čerstvý absolvent JAMU Juraj Augustín zkouší s herci Evžena Oněgina. Jeho premiéra se uskuteční 11. října.

V hlavních rolích novinky Agent František ve službách Sherlocka Holmese se objeví Roman Blumaier (František Lelíček, též Prezident Unie) a Pavel Vacek (Sherlock Holmes).

Pod pseudonymem Hugo Vavris napsal dědeček Václava Havla a slavný baťovec Hugo Vavrečka už v roce 1907 velmi vtipnou holmesiádu o tom, kterak slovutný detektiv Sherlock Holmes potřebuje pro záležitosti veskrze politické užíti služeb jistého Františka Lelíčka z Brodku u Přerova. Když v roce 1932 vznikl film s Vlastou Burianem, stala se z Lelíčka legenda. Nyní poprvé vstoupil Lelíček na divadelní prkna. A to symbolicky ve Zlíně, s nímž Vavrečka spojil značnou část svého pracovního života.

„Politické pozadí, jak ho komediálně viděl před sto lety Hugo Vavrečka, se dodnes až tak moc nezměnilo. A tak se tento komický a satirický pohled na zákulisí evropských dějin skrzevá postavu Sherlocka Holmese a Františka Lelíčka překvapivě jeví aktuálnější, než jsme si zprvu mysleli. Dramatizace novely o Františku Lelíčkovi se ujal významný současný slovenský dramatik Peter Pavlac. A známá látka stala se nám příležitostí pohrát si s původním příběhem současně, aktuálně, s nadsázkou a humorem,“ přiblížil dramaturg inscenace Vladimír Fekar.

V titulní roli jednoho z nejzásadnějších děl o nedosažitelné lásce a promarněném životě s názvem Evžen Oněgin se představí nováček uměleckého souboru Vojtěch Johaník.

„Román A. S. Puškina Evžen Onegin je jako krásny, pokojný slnečný deň, kde sú všetci šťastný a spokojný, to však neznamená, že v ňom nezomierajú ľudia a neexistuje bolesť. Tento text je jako život, zlé věci sa nestávajú len v zlom počasí a dejú len tak, mimochodom,“ konstatoval režisér inscenace Juraj Augustín.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x