Revizor odhalil seniorku, která padělala průkaz ZTP

ZLÍN - Z trolejbusu rovnou na služebnu Policie ČR putovala devětašedesátiletá seniorka ze Zlína. Snažila se oklamat přepravní kontrolu Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice paděláním průkazu ZTP své více než devadesátileté matky, která žije v domově důchodců. Serveru Zlin.cz to za dopravní společnost sdělil Vojtěch Cekota.

Žena cestovala trolejbusem linky 3 ve směru do centra města. Revizor ji kontroloval před zastávkou Zahradnická. Když se mu průkazka ZTP zdála podezřelá, požádal seniorku o předložení občanského průkazu. Hned bylo zřejmé, že se jména a data narození na obou dokladech neshodují.

„U průkazů ZTP jsme se už v minulosti setkávali s pokusy cestujících o jejich pozměňování. Věnujeme jim při kontrole více pozornosti. U seniorky jsem si všiml, že má průkazka přelepenou fotografii,“ uvedl revizor, který ženu kontroloval.

Průkaz ZTP je veřejnou listinou a její padělání či pozměňování v souvislosti se získáním nároku na bezplatnou přepravu v dopravním prostředku je nejen jízdou načerno, za kterou dopravní společnost uděluje přirážku tisíc korun, ale současně i trestným činem. Při odhalení padělaného nebo pozměňovaného průkazu ZTP musí revizor přivolat na místo hlídku Policie ČR a cestujícího, který se činu dopustil, policistům předat k dalším úkonům. Hříšníkům hrozí až tříleté vězení.

„Mrzí nás, když si cestující způsobují pozměňováním průkazů ZTP zbytečné problémy. Navíc v tomto případě by měla seniorka nárok na seniorpas a s ním na zlevněné jízdné. Po dosažení 70 let věku jezdí cestující se seniorpasem za 330 korun na rok dokonce už zcela bez nakupování dalších jízdenek,“ poznamenal ředitel Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice Josef Kocháň.

Pokusy o pozměňování jízdních dokladů nejsou v trolejbusech a autobusech dopravní společnosti zcela výjimečné. Pokud jde konkrétně o průkazy ZTP, letos zaznamenali revizoři už dva jiné případy. Za celý loňský rok jich bylo evidováno sedm.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x