Bonusové třídění nese ve Valašských Kloboukách své ovoce

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Bonusový program Třídím splnil ve Valašských Kloboukách účel. Za první rok fungování se do něj aktivně zapojilo 250 rodin, které nejen že důslednou separací plastů, papíru, tetrapaků a kovových obalů šetřily životní prostředí, ale také si snižovaly poplatek za komunální odpad, server Zlin.cz o tom informovala mluvčí města Lenka Zvonková.

V rámci průzkumu pak nadpoloviční většina uvedla, že registrace do programu ji skutečně motivuje k intenzivnějšímu a lepšímu třídění.

„Bonusový program funguje už rok, a tak jsme se rozhodli realizovat průzkum, díky němuž jsme od účastníků získali cennou zpětnou vazbu, názory a podněty k dalšímu zlepšení. Respondenti například v 60 procentech uvedli, že díky zapojení do bonusového programu lépe a více třídí. To je pro nás informace číslo jedna,“ zdůraznila referentka odpadového hospodářství Leona Vlčková. Dalších 40 procent dotazovaných domácností pak uvedlo, že třídí stejně jako doposud.

Z 250 dotazníků distribuovaných přímo do domácností se navrátilo 167 vyplněných formulářů. „To už je dostatečně reprezentativní vzorek, který nám podal hodnotné odpovědi,“ sdělila referentka. Dotazy směřovaly například ke spokojenosti s fungováním programu, s četností svozu pytlů, s možností online kontroly načteného odpadu a podobně.

Samotná registrace do bonusového programu byla pro 97 procent uchazečů snadná. Rozsah čtyř tříděných komodit je podle 89 procent respondentů dostačující, ostatní navrhovali rozšířit jej například o textil či sklo. Taktéž četnost svozu byla dostatečná, hodnotilo ji tak 92 procent odpovídajících. Na webových stránkách města si stav svého konta a načítaného odpadu sleduje 43 procent registrovaných, a to většinou nahodile, jen v 16 procentech sem lidé přicházejí pravidelně a kontrolují své výsledky po každém svozu. Informace ve výsledkové tabulce jsou pro 65% z nich dostatečné, někteří pak doporučují zlepšení tabulky či vyhledávání účastníků podle čísel jejich čárových kódů.

V programu bude určitě dále pokračovat 88 procent účastníků, 10 procent pak neví, zda setrvá. Nejčastěji zřejmě váhají o výši slevy na poplatku za komunální odpad, protože ta byla pro 74 procent z nich zanedbatelná. Celkem 22 procent třídících však bylo s její výší spokojeno. Často se také jako námět na zlepšení objevovalo právě navýšení slevy ze současných 0,50 korun za každý započatý kilogram vytříděného odpadu na 0,70 korun nebo korunu. Dále účastníci navrhovali například zvýšit počet poskytovaných pytlů nebo přesunout vyřizování nových čárových kódů na pytle zpět na sběrný dvůr.

„Všech podnětů a návrhů si velmi vážíme a budeme se jimi zabývat, abychom mohli zdokonalit nejen samotný program Třídím, ale i nakládání s odpady v našem městě jako celek,“ ujistila Leona Vlčková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x