Areál krajské nemocnice oživí 160 nových stromků

ZLÍN – V příštích týdnech bude ve zlínské Krajské nemocnici Tomáše Bati (KNTB) vysázeno 160 stromků. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

Areál oživí 59 javorů, 10 lip, 31 sakur, osm borovic, 20 dubů, habry, modříny, douglasky a jiné druhy. Nemocnice je dostane zdarma od Magistrátu města Zlína, který také výsadbu zajistí. Práce potrvají v závislosti na počasí do konce října a hodnota darovaných stromků je zhruba 300 tisíc korun. 

Přivítali jsme iniciativu odboru životního prostředí a zemědělství a odboru městské zeleně města Zlína. Významně podpoří naši snahu o zlepšení stavu zeleně v areálu nemocnice ku prospěchu pacientů, zaměstnanců i návštěvníků,“ řekl ředitel KNTB Pavel Calábek.

Úpravy se týkají zejména plochy mezi nemocniční kuchyní, bufetem a očním oddělením v přední části areálu. Některé stromy však budou vysazeny také před budovou ředitelství nebo u interny. Nutnou součástí osazovacího plánu jsou přípravné práce. V rámci nich bude nutné na základě posudků a se souhlasem příslušných institucí v areálu vykácet 26 stromů a přibližně 900 metrů čtverečních keřů. Následně se musí také vykopat kořenové systémy zeleně, aby mohly být místo nich vysázeny nové stromky.

Proto je třeba, aby nejen zaměstnanci, ale i pacienti a návštěvníci byli v prostorách prací opatrnější,“ upozornil specialista na životní prostředí provozního oddělení KNTB Marcel Meravý.

Stromky budou vysázeny podle architektonického návrhu zahradní a krajinné architektky Petry Novotné, která se specializuje na zeleň ve zdravotnických zařízeních. Osazovací plán celého areálu KNTB vznikl na základě její spolupráce s pracovníky provozního oddělení nemocnice.

Baťova nemocnice hodlá ještě letos vysadit v areálu cca 600 cibulovin – tulipánů. Příští rok plánuje umístit lavičky do prostor, kde budou nyní vysázeny nové stromky,“ doplnila Havlíková. Celková rozloha areálu KNTB je zhruba 16,5 hektaru. Z toho asi 10 hektarů zabírají trávníky, keře a lesní porosty.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x