Resort Valachy provozuje ve Velkých Karlovicích hotely Lanterna, Horal a Galik. Ke svátku jídla na Valašsku se připojí další hotely a penziony v údolí Leskové. „Vedle nové soutěže o nejlepší klobásu je letošní novinkou další rozšíření počtu gastro zastávek, na nichž mohou návštěvníci při Gastro tour ochutnávat regionální speciality a nakupovat produkty kraje,“ informoval ředitel Karlovského gastrofestivalu a pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.
Lidé se mohou zastavit na 14 zastávkách s šesti desítkami stánků na trase 3,5 kilometru. „Kuchaři se předhánějí, čím hosty nalákat. Někde vsadili na nejznámější valašské pokrmy v čele s kyselicí, haluškami nebo švestkovými knedlíky, jinde budou servírovat jehněčí, ryby, králíka i zvěřinu jako kančí, dančí a jelení. Chybět nebude ani zabíjačka a produkty nového místního Karlovského minipivovaru,“ sdělila Žáčková.
Na jedné z gastro zastávek bude mezinárodní farmářský trh se čtyřmi desítkami stánků a ochutnávkou produktů z Valašska, Slovenska a dalších zemí. „Ochutnat bude možné frgály, sýry, uzeniny, produkty z medu, domácí paštiky, husí játra, sladké i slané pečivo, oleje, mošty i maďarské klobásy, piva nebo vietnamskou kávu a další dobroty,“ dodala Žáčková.
Velkým lákadlem doprovodných programů bude frgálová manufaktura, kde si dospělí i děti mohou vyzkoušet výrobu frgálů. Chybět nebude ani soutěž o nejlepší frgál. Na programu jsou kuchařské show a stejně jako v minulých letech budou moct hosté ochutnat speciality šéfkuchaře ověnčeného michelinskou hvězdou.