Rožnovské muzeum chystá výstavu o úrodě na Valašsku

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Úroda z polí, zahrad a sadů aneb Valašský hortikomplex. Výstava s tímto názvem se uskuteční v prostorách Janíkovy stodoly muzea od 18. do 26. Října, sdělila serveru Zlin.cz mluvčí Valašského muzea v přírodě Petra Valíčková.

Samotná výstava představuje ve dvou rovinách výpěstky zemědělství z minulosti a ze současnosti. Pravidelně jsou k vidění odrůdy ovoce, okopanin a obilovin, které byly pěstovány nejen na Valašsku v minulosti,“ přiblížil ředitel muzea Jindřich Ondruš.

Tyto odrůdy plodin může návštěvník přímo na místě srovnávat s odrůdami současnými, které v poslední době dobývají český zemědělský trh.

Většina vystavených vzorků plodin ze skupiny takzvaných starých odrůd je pěstována v areálu Valašské dědiny v rámci projektu Zachování starých a krajových odrůd zemědělských plodin,“ dodal Ondruš.

V neděli 26. října od 10.30 do 12.00 se v konferenčním sále budovy Sušáku uskuteční přednáška Miroslava Přasličáka. Téma přednášky je Chyby při řezu ovocných stromů. Na její přípravě spolupracují ČZS Okres Vsetín – ovoce, Konopářský svaz ČR – Praha – konopí, Okrasné školy  – Horák a synové z Bystřice pod Hostýnem, Fruit – sady Vilémov – Zemědělské družstvo Senice na Hané – ovoce, SATIVA Keřkov – brambory, VESA Velhartice – šlechtění a množení brambor, Zahradnictví Vilímek z Brumova-Bylnice – ovoce a samozřejmě také Valašské muzeum v přírodě – staré a krajové odrůdy ovoce, obilovin a brambor.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x