Na Vsetínsku jsou tři nově opravené silnice, za desítky milionů

ZLÍNSKÝ KRAJ – Tři dopravní stavby Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK) byly dokončeny v závěru září na krajské silniční síti v okrese Vsetín. Sever Zlin.cz o tom informovala mluvčí kraje Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Rekonstrukce silnic v Karolince, mezi Halenkovem a Hrozenkovem a mezi Lidečkem a Pulčínem přišly na 43 milionů korun a byly realizovány s přispěním dotací z Regionálního operačního programu Střední Morava ve výši 80 procent uznatelných nákladů.

Karolinka

Práce na této stavbě začaly už v polovině srpna 2013. Šlo o rekonstrukci silnice II/487 v celkové délce 731 metrů a o stavbu nového mostu přes potok Stanovnici v Karolince. V rekonstruovaném úseku byly odfrézovány obrusné vrstvy do hloubky 120 milimetrů a vyspraveny lokální trhliny. Na spojovací postřik byla položena nová ložná vrstva tloušťky 70 milimetrů a obrusná vrstva o síle 50 milimetr,“ popsal Jan Vandík z krajského úřadu.

Původní most byl zbourán a nový vybudován postupně po polovinách vozovky, aby se nepřerušil provoz. Nebylo totiž možné použít objízdné trasy. Nový most o délce 15,5 metru je založen na betonových základech a mikropilotách. Do základů byla vetknuta nová železobetonová monolitická rámová konstrukce s lomenou příčlí. Spodní stavbu tvoří železobetonové rámové stojky, nosná konstrukce je tvořena monolitickou příčlí. V souvislosti s touto stavbou se musel částečně přeložit plynovod a plynové přípojky k blízkým domům. Celá stavba přišla na 15,2 milionu korun.

Halenkov – Nový Hrozenkov

Rekonstruovala se silnice II/487 částečně na území obce Halenkov v délce 1 334 metrů, částečně mezi obcemi Halenkov a Nový Hrozenkov v délce 664 metrů a částečně na území obce Nový Hrozenkov v délce 31 metrů. Celková délka opraveného úseku je tedy přes dva kilometry.

V obci Halenkov byla silnice zúžena na 8 metrů včetně krajnic,“ řekl Vandík. Na silnici mezi Halenkovem a Novým Hrozenkovem za mostem na Lušovou byly odstraněny krytové vrstvy, vyfrézovány a vybourány všechny poničené vrstvy a místo nich položeny ložné a obrusné vrstvy nové.

Součástí stavby byla rovněž úprava krajnic, osazení směrových sloupků, obnovení silničních příkopů, stavební úpravy propustků a uličních vpustí v trase a stavební úprava zastávkových pruhů osobní linkové dopravy v obci Halenkov. Dále byl upraven most, na kterém je teď nový svršek včetně hydroizolace. Sanovala se křídla a spodní stavba. Nově byly vybudovány mostní římsy včetně osazení mostního zábradlí. Cena za stavbu je 18,7 milionu korun.

Lidečko – Pulčín

Třetí z dokončených staveb na Vsetínsku je rekonstrukce opěrné zdi na silnici III/05743 mezi obcí Lidečko a osadou Pulčín. Tam byla odstraněna část původní opěrné zdi a vybudována nová monolitická železobetonová zeď s vyloženými konzolami s lineárním náběhem. Základy tvoří železobetonové patky. Opěrná zeď je vysoká 1,90 až 3,30 metru, silná 0,8 metru, dlouhá 77 metrů. Na zdi bylo osazeno zábradelní svodidlo bez výplně.

Současně byla opravena také samotná silnice v celkové délce 117 metrů. Stavba stála 9,1 milionu korun,“ řekl Vandík.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x