Povodí Moravy se pustilo do likvidace křídlatky z břehů Rožnovské Bečvy

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Zástupci Povodí Moravy a Českého svazu ochránců přírody Salamandr se v těchto dnech pustili do likvidace křídlatky v povodí Rožnovské Bečvy. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Ochránci přírody se navíc rozhodli tuto invazivní rostlinu zmapovat. Povodí Moravy jim na projekt i na přípravu žádosti pro čerpání dotací z Operačního programu životní prostředí poskytlo finance. „Salamandr následně získal dotaci ve výši 5,8 milionu korun na odstranění křídlatky japonské, sachalinské a české z povodí Rožnovské Bečvy včetně všech jejich přítoků,“ konstatovala Tomíčková.

Letos v září  ochránci přírody zahájil první etapu likvidace křídlatky, která se v této lokalitě vyskytuje na celkové ploše 52 hektarů. Rostlinu likvidují pomocí postřiků a kosením. Souběžně s odstraňováním křídlatky bude Salamandr provádět i studii dopadu na prostředí. Zároveň se ochránci přírody zavázali k desetileté udržitelnosti projektu a zaručili se, že výskyt křídlatky v povodí Rožnovské Bečvy nepřesáhne hodnotu 10 procent stávajícího výskytu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x