Vinobraní na Valašsku. Pan Bohumil sklízí "svoji" odrůdu

Sklízet vinnou révu na Valašsku - už to je velmi zajímavé. A když navíc sklízíte odrůdu pojmenovanou právě po vás - to už je jedinečnost na druhou.

V Provodově, bráně Valašska, žádný problém. Letos se tam urodilo daleko méně tradiční chlouby, tedy švestek. Ovšem čtyřiaosmdesátiletý čipera Bohumil Slovák nemusí absolutně litovat. V jeho minivinohradě, totiž na plotě u rodinného domu, se mu pro změnu nebývale dařilo při pěstování hroznů.

A co víc, jeho odrůda se jmenuje přesně jako on, totiž Slovák. Jde o rezistentní aromatickou odrůdu vinné révy, která letos i v podhůří Vizovických vrchů v drsnějším kraji dozrála do výborné chuti a sladkosti.

Sklidil jsem za poslední roky určitě nejlepší úrodu, samozřejmě ji nepočítám jako „kolegové“ vinaři ze Slovácka v metrácích a tunách, ale v kilogramech. Ale i tak to moc potěší, manželka je výborná konzervářka a tak ve spížce vedle rybízových, jahodových či malinových domácích marmelád nabitých vitamíny bude mít čestné místo i marmeláda hroznová,“ směje se pan Bohumil s tím, že se na neobvyklou dobrotu může nejvíce těšit malý pravnuk Míša.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x