Vsetínská nemocnice se zaměřila na problémy s kojením

VSETÍN - Dvě moderní elektrické odsávačky mateřského mléka v hodnotě bezmála sto tisíc korun nově pomáhají maminkám, které přivedou své dítě na svět ve Vsetínské nemocnici. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí nemocnice Lenka Plačková.

Dvoufázové odsávačky umožňují odsávání mléka z obou prsů současně a navozují přirozený pocit jako při kojení. Jejich používání pochvalují zdravotníci i maminky samotné.

„Nové odsávačky modelují sání dítěte, to znamená krátký spouštěcí reflex a poté pomalejší hlubší odsávání mateřského mléka,“ vysvětlila Blanka Surmařová, staniční sestra gynekologicko-porodnického oddělení Vsetínské nemocnice. Elektrická dvoufázová odsávačka je výhodná pro matky, které mají problémy s pozdním nástupem laktace, nedostatečnou či sníženou tvorbou mléka, mají bolestivé či poraněné bradavky. „Matky učíme samozřejmě i ruční odstřikování, ale nová pomůcka je pro ně mnohem výhodnější. Dojde k okamžité úlevě bolavého nalitého prsu, ke zvýšení laktace mléčné žlázy,“ doplnila Surmařová.

Vsetínské zdravotnické zařízení je jedním z prvních, která získalo titul Baby Friendly Hospital a podpoře kojení je zde už tradičně věnována maximální pozornost. „Novorozenci jsou plně kojeni, pokud to kontraindikace nevylučuje. Náhrada mateřského mléka je podávána alternativním způsobem pouze z lékařské indikace,“ informovala o strategii kojení lékařka novorozenecké stanice dětského oddělení Vsetínské nemocnice Jolanta Panáčková.

Porodnost ve Vsetínské nemocnici dlouhodobě roste. Vloni zde porodilo 710 žen, což byl více než desetiletý rekord. Letos počet porodů ještě převyšuje srovnatelné období loňského roku. Měsícem s největším počtem porodů byl zatím červenec, kdy přišlo ve Vsetíně na svět rekordních 86 dětí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x