Tématem mezinárodní konference ve Starém Městě byl kulturní turismus

STARÉ MĚSTO - Ve Starém Městě u Uherského Hradiště se konala v pořadí třetí mezinárodní konference s tematikou evropského putování po stopách sv. Cyrila a Metoděje. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Konferenci organizuje Zlínský kraj spolu s Centrálou cestovního ruchu Východní Moravy a je součástí projektu Certess. Na konferenci byla prezentována řada praktických kroků, které stezku a její rozvoj podporují. Například vznikají nové webové stránky, je rozpracován implementační plán dle metodiky Evropského institutu kulturních stezek a produktová strategie, která se stane základem pro mezinárodní spolupráci. Nedávno byl vydán první tištěný průvodce po Cyrilometodějských poutních trasách, jsou zde popsány dvě větve putování – ze Svatého Kopečku u Olomouce do Velehradu a ze slovenského Šaštína do Velehradu.

„Zlínský kraj se oblastí kulturního a poutního turismu zabývá systematicky od roku 2008, kdy bylo toto téma zařazeno do produktové nabídky Východní Moravy. Před dvěma lety jsme se pustili do velkolepého projektu Evropské kulturní stezky sv. Cyrila a Metoděje. Naším cílem a hlavním motivem je dostat Velehrad na mapu významných evropských poutních míst,“ vysvětlila ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová. V současné době už centrála spolupracuje s kolegy ze Slovenska, Itálie, Makedonie a z moravských krajů, zájem o projekt projevily instituce v Řecku, Slovinsku, Bulharsku a dalších zemích.

„V Evropě je v současné době vybudováno 29 Evropských kulturních stezek s rozmanitým zaměřením. Chceme v příštím roce získat certifikaci a věříme, že Rada Evropy přijme naši kulturní stezku jako další do stávající sítě. Jsme rádi, že jsme díky projektu Certess získali řadu konkrétních návodů a informací, jak kulturní stezku plánovat, jak ji připravovat, čeho se vyvarovat,“ doplnil Ladislav Kryštof, člen Rady Zlínského kraje odpovědný za kulturu, cestovní ruch a spolupráci s církvemi a současný předseda zájmového sdružení Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x