Stipendium dostanou nově i učni chemici

 ZLÍNSKÝ KRAJ – Krajští radní schválili podporu dalšímu učňovskému oboru. Na stipendium budou mít nově nárok také učni oboru chemik, informovala server Zlin.cz pracovnice kraje Helena Mráčková.

 Radní se rozhodli na základě iniciativy firmy Continental Barum.

O zařazení oboru chemik do systému Podpory řemesel v odborném školství jsme rozhodli poté, co nás požádalo vedení společnosti Continental Barum, která se i přes zvýšený zájem uchazečů o studium stále potýká s nedostatkem absolventů zaměřených na zpracování pryže a plastů,“ vysvětlil radní pro oblast školství Petr Navrátil. „Základní myšlenkou podpory učňovských oborů byla od počátku snaha kraje vyjít co nejvíc vstříc reálným potřebám trhu práce. Absolventi tohoto oboru se uplatní rovněž v dalších významných firmách jako je Mitas nebo Fatra,“ dodal Navrátil.

Systém Podpory řemesel v odborném školství zavedl Zlínský kraj v roce 2007 jako vůbec první z českých a moravských krajů. Nejprve se vztahoval na obory strojírenské a stavební, později byl rozšiřován i o další specializace, kterých se na trhu práce nedostávalo. V současné době jsou do systému zapojeny obory: strojní mechanik, nástrojář, karosář, obráběč kovů, instalatér, klempíř, podlahář, malíř a lakýrník, tesař, zedník, sklář – výrobce a zušlechťovatel skla, řezník-uzenář, pekař, výrobce obuvi, zemědělec-farmář a nově též chemik (od školního roku 2015-2016).  

Obor chemik je ve vzdělávací nabídce dvou středních škol zřizovaných Zlínským krajem, a to ve Střední průmyslové škole v Otrokovicích a v Integrované střední škole – Centru odborné přípravy ve Valašském Meziříčí,“ upřesnil radní s tím, že stipendijní učňovské obory se vyučují jak na školách přímo zřizovaných krajem, tak i na školách soukromých zřizovatelů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x