Vítězi Valachy Tour se stali Janečka a Gruchalová

VELKÉ KARLOVICE - Seriál Valachy Tour zakončil o víkendu běžecký závod Běhej Valachy a organizátoři tak mohli vyhlásit nejen vítěze běžeckého klání, ale i celkové vítěze. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková.

Hlavní závod Běhej Valachy na 12 kilometrů s 350 metry převýšení vyhrál třinecký talent a věkem stále ještě junior Tomáš Lichý. Do cíle dorazil s náskokem více než minuty před Polákem Andrzejem Dlugoszem. Ještě v půlce trati přitom bylo pořadí opačné, Lichý na průběhu nejvyšším bodem trati zhruba v polovině závodu ztrácel na polského matadora téměř půl minuty. V dlouhém seběhu v druhé polovině trati však byl výrazně rychlejší a doběhl si tak pro zasloužený triumf. Na třetí příčce dorazil do cíle o další půlminutu zpět Milan Wurst.

Mezi ženami si vedla suverénně slovenská reprezentantka v triatlonu Kristína Néč-Lapinová. V cíli byl její náskok na druhou Šárku Grabmüllerovou téměř minutu a půl. Třetí příčku pak obsadila zkušená zlínská běžkyně Jana Žaludková.

Triumf v celkovém hodnocení Valachy Tour 2014 obhájil nejtěsnějším možným rozdílem Svatopluk Janečka, v ženách obhájila prvenství Lucie Gruchalová.

O celkový triumf se mezi muži svedl obrovský boj. Hlavními aktéry zápletky byl místní sportovní univerzál Svatopluk Janečka a v roli vyzyvatele se ocitl čistokrevný bajker Ondřej Fojtík. Systém bodování se škrtáním nejhoršího dosaženého výsledku z pěti závodů nabízel celou řadu variant na rozuzlení. Když se ale v cíli závodu objevil Janečka na 5. místě, bylo jasné, že Fojtík musí dorazit do cíle nejhůře osmý, aby se stal celkovým vítězem Valachy Tour 2014. „Vyčerpaný Fojtík se však v cílové rovince objevil devátý a o jedinou příčku tak prohrál svůj souboj o valašský trůn. Těsnější to být nemohlo. Třetí skončil v celkovém hodnocení Milan Damek z Brušperka,“ doplnila Žáčková.

V dětských závodech opět přes 100 malých sportovců. „Vzhledem k pravidelně velkému zájmu o dětské závody chceme příští rok uspořádat Dětskou Valachy Tour 2015. Mladí sportovci tak budou mít od příští sezony možnost bojovat po vzoru dospělých ve svém celosezonním multisportovním klání,“ uzavřela Žáčková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x