Památky v kraji ukončily návštěvnickou sezonu

ZLÍNSKÝ KRAJ - Poslední říjnové dny ukončily návštěvnickou sezonu na hradech a zámcích ve Zlínském kraji. NServeru Zlin.cz to řekla mluvčí Národního památkového ústavu v Kroměříži Dagmar Šnajdarová.

I v letošním roce měli návštěvníci možnost užít si pár novinek a zúčastnit se několika desítek kulturních akcí, divadelních představení, výstav či koncertů. Pokračovala také obnova památek.

V období od 1. ledna do 26. října navštívilo památky ve správě Národního památkového ústavu v Kroměříži (hrad Buchlov, zámek Buchlovice, Arcibiskupský zámek Kroměříž a zámek Vizovice) celkem 291 967 návštěvníků, což je téměř o12 procent vyšší počet než v loňském roce. „Loni památky navštívilo za stejné období 246 938 lidí, proto letošní sezonu řadíme k těm lepším. Na zvýšení návštěvnosti má svůj podíl nejen příznivé počasí, ale i řada zajímavých doprovodných akcí,“ doplnila Šnajdarová.

Státní hrad Buchlov letos navštívilo 75 761 lidí, loni sem zavítalo 61 687 návštěvníků. Po dobrých zkušenostech z loňského roku na Buchlově pokračovali v dětských prohlídkách, na které každou neděli navazovaly i divadelní pohádky. Rekordní návštěvnost zaznamenala akce Buchlovské u kování, 8. ročník mezinárodního kovářského sympózia navštívilo více než pět tisíc lidí. Úspěšná byla i akce V erbu tří pruhů – tajemství středověku – páni z Kunštátu na Buchlově plná vystoupení šermířských skupin, středověkého tance a hudby nebo výstavy historických kostýmů na prohlídkové trase.

Státní zámek Buchlovice si letos přišlo prohlédnout 75 943 lidí, loni se jejich počet zastavil na čísle 67 968. „Na zámku v Buchlovicích měly úspěch už tradiční květinové výstavy Tulipománie v březnu a výstava růží v červenci. „O prázdninách se na zámku konal program pro děti – Prázdninové pondělky patří dětem. Na děti čekal speciální program: loutkové a hrané divadlo, bludiště po stopách ztraceného páva, pravé zámecké omalovánky a pro starší děti bojovka v zámeckém parku, při které plnily naučné úkoly,“ doplnila Šnajdarová.

Větší návštěvnost zaznamenal i Arcibiskupský zámek a zahrady Kroměříž, kam letos dorazilo 125 088 návštěvníků, loni jich bylo 102 375. Největší a současně nejvýznamnější akcí bylo pro kroměřížský zámek a jeho zahrady dokončení poslední etapy projektu Národního centra zahradní kultury v Kroměříži, a tím bylo otevření obnovené Květné zahrady na začátku září. Projekt Národního centra zahradní kultury v Kroměříži byl zahájen v roce 2010 a z Integrovaného operačního programu získal celkovou dotaci ve výši téměř 337 milionů korun.

Na zámek ve Vizovicích zavítalo letos 15 175, loni jich přišlo 14 908. Úspěch u návštěvníků opět měly speciální prohlídky Panská služba, žádný med a taky květinové slavnosti Rosa Mariae – výstava květinových vazeb. „Letos byla na zámku ve Vizovicích dokončena obnova zámecké kaple s uměleckou výzdobou mistra moravského sochařství Ondřeje Schweigela,“ dodala Šnajdarová.

Do konce roku se ještě na na hradě Buchlově a zámku ve Vizovicích a Kroměříži uskuteční adventní a vánoční akce. Buchlovický hrad přivítá návštěvníky 26. prosince na Štěpána. Chybět nebude živý betlém, zpívání koled, vánoční výstavy, podávání čaje z lípy neviny, domácí zabijačka a další dobroty. Kroměřížský zámek chystá v obě od 26. do 31. prosince Vánoce na zámku a zámek ve Vizovicích pak ožije v době od  13. do 28. prosince vánoční výstavou Angelus Domesticus, anděl domácí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x