Do Vrbětic postižených výbuchem skladu munice dorazilo speciální vozidlo s nočním i denním viděním

VRBĚTICE - Z vrbětických skladů postižených výbuchem munice se i o víkendu ozývaly mírné neřízené exploze. Jak server Zlin.cz informovala policejní mluvčí Monika Kozumplíková, pyrotechnici teď potřebují zjistit důvod neustávajících výbuchů.

Na pomoc proto dorazila další motorizovaná posila. Jedná se o speciální policejní vůz vybavený kamerou pro denní a noční vidění. Přivezli jej policisté cizinecké policie z Krajského ředitelství Jihomoravského kraje.

„Už v neděli s ním vyrazili do terénu, kde budou nyní nepřetržitě monitorovat epicentrum původního, nejsilnějšího výbuchu. Pyrotechnici si od tohoto pomocníka slibují zjištění důvodu neustávajících explozí,“ vysvětlila Kozumplíková.

Pyrotechnici stále zkoumají jednotlivé budovy, zda nejsou opětovně poškozeny nočními explozemi a pokračují v čištění přístupových cest. „Jejich práce bude ještě pár týdnů trvat. V práci jim nevadí déšť, vítr ani mráz. Jediné, co jim zabrání v průzkumu a likvidaci nebezpečné munice, je sníh,“ doplnila Kozumplíková.

Kriminalisté se prozatím do epicentra výbuchu nedostanou. Před jejich vstupem musejí mít pyrotechnici naprostou jistotu, že je prostor bezpečný. „Vzhledem k neustávajícím detonacím tuto jistotu prozatím nemáme. Je nutné důkladně vyčistit okolí ohniska původního výbuchu od veškeré munice, která se zde nachází,“ dodala Kozumplíková.

Kontrola bezpečného okruhu v délce 1 200 metrů od ohniska výbuchu nadále zůstává v rukou policistů Zlínského krajského ředitelství. Denně je na místě asi 70 policistů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x