Výstava ukazuje, jak se kdysi propagovaly lázně

LUHAČOVICE - Muzeum luhačovického Zálesí připravilo výstavu s názvem Uvádění ve známost. Ta bude po celý rok seznamovat návštěvníky s různými formami propagace luhačovických lázní v historii, řekla serveru Zlin.cz kurátorka výstavy Blanka Petráková.

Vystavené exponáty zahrnují širokou škálu uměleckých a řemeslných oborů od malby, grafiky, kresby, plakátové tvorby, pohlednic, lázeňských pohárků a pítek až po nejrůznější upomínkové a dekorativní předměty, propagační brožury a letáky. Jsou tu zastoupeny i medailony výtvarníků a lázeňských fotografů,“ přiblížila Petráková.

Pozoruhodnou stránku Uvádění ve známost tvoří archivní reklamní filmy, jejichž ukázky bude muzeum postupně prezentovat. Expozici ze sbírky Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně doplňují zápůjčky ze soukromých sbírek, ale i z předních muzeí a galerií. „Například z Moravského zemského archivu v Brně, z Moravské galerie v Brně, z Uměleckoprůmyslového musea v Praze nebo ze Slováckého muzea v Uherském Hradišti i ze soukromých sbírek,“ vyjmenovala kurátorka.

Dodala, že muzeum připravuje také řadu doprovodných programů zaměřených na jednotlivá témata či osobnosti výtvarníků a grafiků. Ve spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně a se Střední uměleckoprůmyslovou školou v Uherském Hradišti vzniká projekt takzvaného redesignu originálních lázeňských pohárků.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x