Zlínská seďárna zahajuje v listopadu provoz

ZLÍN - Pro muže a ženy bez přístřeší se už od soboty 1. listopadu otevírá takzvaná seďárna v ulici Hornomlýnská, kde budou moci lidé v bezpečí přečkat chladné noci. Serveru Zlin.cz o tom řekl mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

„Seďárna není sice vybavena postelemi, ale pobyt v ní je bezplatný a zájemci zde mohou dostat i horký čaj. Provozní doba je od 19 hodin večer do sedmi hodin ráno. Je nutné se sem dostavit nejpozději do 22 hodin, povoleno je maximálně 0,8 promile alkoholu v krvi,“ přiblížil Dvořák.

Zařízení má kapacitu deset míst. Návštěvníci se v něm mohou osprchovat a získat čisté oblečení. V provozu bude minimálně do března příštího roku.

V budově je k dispozici i noclehárna, za 60 korun na noc, která je jakýmsi přechodem od bezplatné seďárny ke klasickému azylovému pobytu. V něm stojí bydlení  90 korun za jeden den. Služby doplňuje terénní práce, šatník použitého šatstva a denní centrum, ve kterém muži i ženy bez domova získají bezplatné poradenství, zdarma mohou využít počítač k hledání zaměstnání, vyprat si prádlo, nebo se osprchovat a oholit. Dostanou tu také zdarma polévku a čaj.

O těchto službách jsou potřební občané pravidelně informováni prostřednictvím médií a především prostřednictvím sociálního kurátora a pracovníků Odboru sociálních věcí Magistrátu města Zlína a terénních pracovníků Charity svaté Anežky Otrokovice,“ dodal mluvčí radnice.

Azylové zařízení pro muže provozuje ve Zlíně v Hornomlýnské ulici Český červený kříž.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x