Vsetínské Horní náměstí opět zdobí socha Panny Marie

VSETÍN - Celkem 12 týdnů trvaly restaurátorské práce na kamenné soše Panny Marie Immaculaty, která zdobila Horní náměstí ve Vsetíně. Jak serveru Zlin.cz sdělila mluvčí města Jana Čadová, socha je už opět na svém místě.

Restaurátorské práce stály 468 tisíc korun, přičemž 110 tisíc korun obdrželo město od Ministerstva kultury a 209 tisíc korun od Zlínského kraje. Po kašně a soše Jana Nepomuckého to byla třetí z kulturních památek, jejíž opravy trvají od roku 2012.

Vysoké náklady na restaurátorské práce barokní sochy Panny Marie Immaculaty odpovídaly jejímu značnému poškození. Socha byla výrazně napadena biodeposity, na soše byl silný nárůst mechu a kámen byl za ta léta zčernalý a zvětralý. Největším problémem poškození sochy byl však propadlý základ podstavce, který byl narušen kořeny stromů, a pod který už nějaký čas zatékalo. Soše chyběla svatozář, a proto byla dodělána. Obnoveny byly také nápisy a detaily v reliéfu.

Snahou vsetínské radnice je postupnými kroky vrátit lesk historické tváři Horního náměstí. „S opravami tu jsme začali v roce 2012, konkrétně kašnou. Opraveny a zrestaurovány byly kamenné části, středový pilíř s ozdobnou vázou s vodním prvkem i kovové ozdobné zábradlí po obvodu kašny. Náklady na opravu se vyšplhaly na 722 tisíc korun. V srpnu minulého roku jsme s opravami pokračovali, a to barokní sochou svatého Jana Nepomuckého. Náklady na tuto opravu činily necelých 441 tisíc korun,“ podotkl Petr Kořenek, bývalý II. místostarosta města.

Dalším krokem úprav Horního náměstí budou úpravy travnatých ploch a chodníků malého parčíku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x