17. listopad – Mezinárodní den studentstva. Jak slaví paní studentka Hana…

Svátek má 17. listopadu nejen Česká republika, ale také studenti. Jediný světově uznávaný významný den, který vyšel z našich dějin, je Mezinárodní nebo také Světový den studentstva. Jde o přípomínku brutálního potlačení studentského odporu proti okupační moci v roce 1939.

Tehdy jí bylo sladkých 14 a to, co se kolem děje, vnímala spíše pohledem začínající slečny. A hlavně školačky. Školu tehdy dívka a dnes prababička Hana Totušková má ve svém životním erbu natrvalo. Dnes, kdy je jí 88 let, patří k nejstarším studentkám u nás, možná se pyšní i titulem nej…

Už desátý rok studuje na Univerzitě třetího věku UTB ve Zlíně. Má za sebou studia architektury, zdravovědy i mnoha dalších oborů. Teď se nově vrhla na kombinaci antropologie a náboženství. A to jí pořád nestačí.

„Mám z minulosti státní zkoušku z angličtiny, nějak mám pocit, že poslední dobou zapomínám, určitě se na angličtinu přihlásím, chce to osvěžit znalosti,“ udivuje přímo u zlínské univerzity.

„Naše babička je nekonečně pestrá, úžasná, chodí na setkání s kamarádkami, občas na večírky, je soběstačná a samostatná, teď jí trochu potrápily zdravotní trable, ale určitě se z toho dostane, je inspirativní pro okolí i celou rodinu,“ říká vnučka Petra Totušková.

Dokdy, že chce tahle kouzelná studentka čerpat vzdělání? „No, viděla bych to tak do sta,“ směje se vitální paní.

A jak slaví Mezinárodní den studenstva? „No jak jinak než studiem, ve středu jdu do školy, mimochodem chodím tam dnes i před osmdesáti lety nesmírně ráda, tak ať nedělám rodině ostudu,“ směje se, když listuje skripty z antropologie.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x