Kraj slíbil, že bude dál podporovat včelaře

ZLÍNSKÝ KRAJ – Pokračovat v podpoře včelařství a uvolnit na tuto činnost peníze z krajského rozpočtu i v roce 2015 doporučují radní Zlínského kraje v materiálu, který schválili na svém listopadovém jednání a který nyní předloží zastupitelstvu. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí krajského úřadu Helena Mráčková.

„Konkrétně bychom v příštím roce chtěli rozdělit dotace v celkové výši půl milionu korun na stabilizaci počtu včelstev ve Zlínském kraji a na omlazení včelařské základny. Snižování počtu včelstev je celosvětový problém, kterému se Zlínský kraj snaží systematicky čelit už od roku 2001. Nejde přitom jen o produkci medu, ale zejména o podporu zajištění opylovací schopnosti včel kvůli úrodě,“ vysvětlil krajský radní František Čuba, zodpovědný za oblast zemědělství.

Jednotliví žadatelé získávají od kraje dotaci v rozmezí od pěti do desíti tisíc korun, a to na nákup základního i doporučeného vybavení. Taková byla i praxe minulých let.

„Velkým problémem, který včelařství stále ohrožuje, je opakovaný výskyt varroázy a zejména moru včelího plodu. V roce 2014 bylo ve Zlínském kraji dosud vyhlášeno 158 ohnisek moru včelího plodu, k nimž bylo vytyčeno ochranné pásmo v okruhu pěti kilometrů. 156 ohnisek nákazy bylo již zlikvidováno. Muselo být spáleno 713 včelstev a 1068 úlů,“ upřesnil vedoucí odboru životního prostředí krajského úřadu Alan Urc.

Likvidace včelstev je podle Čuby pro každého včelaře emočně velmi náročná záležitost. „Naší snahou je především motivovat mladší zájemce o včelařství a podpořit je ve fázi, kdy si potřebují pořídit základní výbavu,“ dodal radní.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x