Vsetín má opět nejlepší nemocnici v kraji

VSETÍN - Vsetínská nemocnice a.s. je podle průzkumu organizace HealthCare Institute (HCI) Nejlepší nemocnicí Zlínského kraje roku 2014. Server Zlin.cz o tom informovala její mluvčí Lenka Plačková.

Nemocnice ve Vsetíně zvítězila v kategorii spokojenosti ambulantních i hospitalizovaných pacientů. Obhájila tím prvenství z loňského roku. Na druhé příčce se umístila zlínská Krajská nemocnice T. Bati, třetí skončila Nemocnice Valašské Meziříčí. V České republice se do ankety zapojilo více než 55 tisíc hospitalizovaných pacientů, v kategorii ambulantních pacientů přes 35 tisíc respondentů.

„Spokojenost pacientů nás nejen těší, ale je pro nás i zavazující,“ komentovala předsedkyně představenstva nemocnice Věra Prousková a dodala: „Výsledky ankety jsou povzbuzením, oceněním práce všech zdravotníků i dalších zaměstnanců nemocnice. Poděkování patří všem pacientům, kteří se zapojili a podpořili nás.“

Před několika dny Vsetínská nemocnice dosáhla dalšího výborného výsledku: úspěšně zvládla náročný, v pořadí již třetí re-certifikační audit podle mezinárodní normy ISO 9001:2008. Předmětem certifikace bylo poskytování ambulantní a lůžkové, základní a specializované, diagnostické, léčebné, preventivní a lékárenské péče, služeb centrální sterilizace a dalších služeb souvisejících s poskytováním zdravotní péče.

Nemocnici se daří i v oblasti hospodaření: ekonomika se i ve třetím čtvrtletí vyvíjela pozitivně.
„K 30. září vykazovala nemocnice zisk 8,871 milionu korun. Není to jediné pozitivní číslo. Celkové náklady se meziročně snížily o 1,532 milionu, výnosy vzrostly o 29,33 milionu. Závazky vůči dodavatelům se snížily o 34,9 milionu, oproti roku 2013 je počet hospitalizovaných pacientů vyšší o 315, obložnost se zvýšila na 78 procent, bylo provedeno o 144 operací více,“ vypočítala úspěchy předsedkyně Prousková s tím, že velký podíl na vývoji ekonomiky mají úspory nákladů, ale důležitá je i naplněnost nemocnice, od které se odvíjí její výkonnost a výše tržeb od zdravotních pojišťoven.

„Jedná se tedy především o větší objem péče, kterou naši zdravotníci poskytli. Za tyto výsledky patří – nejen zdravotníkům, ale všem zaměstnancům – obrovský dík,“ dodala předsedkyně představenstva.

V letošním roce se Vsetínské nemocnici podařilo zateplit budovu polikliniky a zlepšit tak zázemí pro práci čtyř desítek pracovišť. V nemocnici se rovněž realizují další investiční akce, finišuje rekonstrukce tepelného hospodářství, kde je investorem Zlínský kraj. Vzniká také lékárna v prostoru u vstupu do hlavního areálu.

Nemocnice pořádá akce pro veřejnost, ať již se jedná o nejrůznější přednášky, besedy, konference a výstavy, tak nabídku preventivní vyšetření. Poprvé se letos konal Den s Vaší nemocnicí, který otevřel vybraná nemocniční pracoviště, nabídl ukázky a nácvik první pomoci, správnou hygienu rukou, ve spolupráci s pojišťovnami pak další zajímavá vyšetření. Rok 2014 byl vyhlášen Rokem pro LDN, v rámci tohoto projektu byla uspořádána celá řada benefičních akcí.

Nemocnice umožnila pacientům Wi-Fi připojení zdarma, a to jak v budově chirurgických oborů, tak nově také v pavilonu Čtyřlístek. Pro zvýšení informovanosti pacientů, zaměstnanců i spolupracujících subjektů vydává druhým rokem dvouměsíčník Vsetínská nemocnice a.s. informuje. V nemocnici aktivně působí Nadační fond pro rozvoj vsetínské porodnice, který získává prostředky pro další modernizaci zmíněného pracoviště a pořádá mnohé akce. Maminky si oblíbily zdejší porodnici a počet porodů zde má rostoucí tendenci. Vloni zde přivedlo na svět svého potomka více než sedm stovek maminek a trend si porodnice udržuje i v letošním roce.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x